Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

01. 04. 2020. 10:53 >> 10:51

TRANSPARENSI INTERNEŠNAL

Rasprava o Zakonu o SPI nemoguća tokom pandemije

Transparensi Internešnal (Transparency International) podržao je koaliciju nevladinih organizacija i novinara u Crnoj Gori koji su juče pozvali Vladu da odloži javnu raspravu o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, saopštio je MANS. Razlog tome je što javnu raspravu o ovom ključnom zakonu nije moguće održati tokom trajanja pandemije korona virusa.

“Predloženim izmjenama bi se ukinula kontrola nad načinom na koji crnogorska vlast proglašava informacije tajnim. Ovim bi se omogućilo proglašavanje informacija tajnim ukoliko bi njihovo objavljivanje moglo da utiče na rad nekog državnog organa, a to bi moglo da uključuje informacije koje otkrivaju korupciju unutar tog organa”, navodi se u saopštenju.

Organizacija Transparency International je prethodno pozvala Vladu Crne Gore da uskladi predložene izmjene i dopune sa Ustavom Crne Gore, najboljom međunarodnom praksom i konvencijama na koje se obavezala, I kritikovala prethodne pokušaje da se izmjene, kako navodi Mans, proguraju kroz samo privid javne konsultacije. Nedavno je Ministarstvo javne uprave zatražilo da pisani komentari na predloženi nacrt izmjena budu dostavljeni do 4. aprila. 

U njihovom saopštenju, NVO i novinari iz Crne Gore su kazali da javni prostor za diskusiju kakvu zaslužujeovaj zakon praktično ne postoji.

„Neprimjereno je kreirati ga na silu u atmosferi kolektivnog straha od nadolazeće epidemije“, navodi se u saopštenju Transparecy-ja.

 “Širom svijeta vidimo kako politički lideri cinično koriste pandemiju korona virusa kao izgovor za smanjenje nadzora, odgovornosti i prava građana na pristup informacijama. U vrijeme globalne krize, otvoreno I transparentno upravljanje je važnije nego ikad. Sve zakonodavne mjere koje zahtijevaju javnu raspravu, a koje nijesu hitne, treba da budu odložene sve dok se ne omogući puno i aktivno učešće“, kazala je predsjedavajuća Transparency International Delia Fereira Rubio.

U zajedničkom saopštenju se takođe ističe da parlamentarni izbori u Crnoj Gori treba da budu održani tokom 2020. godine.

“Navodi se da je “Zakon o slobodnom pristupu informacijama ključni alat istraživačkih novinara I nevladinih organizacija koje prate rad državnih organa”, i dodaje da „upravo situacija sa pandemijom korona virusa pokazuje koliko je važno da informisanje javnosti bude zasnovano na zvaničnim i provjerenim podacima, ostavljajući minimalan prostor za lažne vijesti i neprovjerene informacije“, prenosi Mans.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније