Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M. ]

02. 04. 2020. 12:55   >>  12:51

PREPOROD

Zavisnici od droga da istraju i tokom pandemije

Zloupotreba droga i oporavak od zavisnosti o psihoaktivnim supstancama nijesu prestali kada je širenje koronavirusa uznapredovalo. U vremenima kada moramo živjeti i ponašati se drugačije svaki vid pomoći i podrške ugroženim skupinama je dobrodošao, navodi se u saopštenju koje prenosi nevladina organizacija Preporod.

“Razumijevajući situaciju u kojoj mnogi ljudi žive u izolaciji i nemaju konstantu svakodnevnicu, veoma smo zabrinuti prilikama u kojima su se našli članovi našeg društva koji su ovisni o drogama. Svima nam je jasno da je kod osoba koje koriste droge imuni sistem već ionako narušen, pa bi eventualna zaraza korona virusom na njih djelovala sa mnogo više štetnosti nego na opštu populaciju. Kroz porast oboljelih postavlja se i pitanje marginalizacije potencijalno zaraženih ovisnika, gdje bi se u njihovom liječenju od korona virusa pojavila dupla stigmatizacija. Shodno tome apelujemo i nadležnim institucijama da svi koji zatraže, dobiju pravovremenu i odgovarajuću medicinsku pomoć”, navodi se u saopštenju udruženja "Proslavni oporavak", koje prenosi NVO Preporod.

S druge strane, kako dodaju udruženje "Proslavi oporavak" već preko 10 godina pomaže onima koji su se odmakli od zavisnosti i trenutno su u fazi oporavka.

“Trenutna izolacija može biti problematična bez podrške i kontakata sa ljudima koji ih mogu ohrabriti i uputiti im poruku da je i ovo jedna od stvari koju trebaju nadjačati i biti iznad nje. Povratak u zavisnost nije izlaz, a nada i načini kako prevladati ovakve situacije postoje. Telefonski razgovor i online psiho-socijalna podrška su nešto što dokazano pomaže i što i SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) na globalnom nivou trenutno preporučuje, pa tako i naše Udruženje želi dati svoj puni doprinos u ovoj globalnoj borbi protiv korona virusa, kroz stavljanje svojih resursa na raspolaganje onima koji su u oporavku od ovisnosti i traže podršku”, navode oni.

Upravo zbog gore navedenih razloga NVO Preporod želi uputiti apel javnosti da u ovoj novonastaloj situaciji potraže pomoć i podršku koju im njihovi savjetnici koji se javljaju na anonimnu i besplatnu telefonsku liniju mogu pružiti, kako telefonski tako i online.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније