Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

02. 04. 2020. 20:58   >>  03. 04. 2020. 08:02

ODLUKA VLADE

Socijalna davanja i u ovoj godini

Vlada Crne Gore danas je bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Kako je saopšpteno, predloženo je da član 40 stav 3 Zakona glasi: „Zabranjena je sa tekuće budžetske rezerve sa državnog i sa lokalnog nivoa dodjela socijalnih davanja u godini u kojoj se održavaju lokalni ili parlamentarni izbori, osim u slučaju ratnog stanja, vanrednog stanja, epidemije ili pandemije zaraznih bolesti“.

Predlaže se da Zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu radi otklanjanja posljedica nastalih pandemijom novog koronavirusa COVID-19, koja se sastoj i u zaštiti života i zdravlja građana, kao i ublažavanja posljedica epidemije na socijalni status najugroženijih kategorije stanovništva u Crnoj Gori.

Povećanje zarada medicinskim radnicima

Takođe, razmotrena je Informacija o plaćanju prekovremenog rada i stimulaciji za zaposlene u sektoru javnog zdravstva za mart 2020. godine.

"Vlada je dala saglasnost da se u uslovima vanrednih okolnosti plaćanje prekovremenog rada za zaposlene radnike u sistemu javnog zdravstva za mart izvrši u visini stvarno ostvarenih časova prekovremenog rada", navodi se u saopštenju.

Takođe, Vlada je dala saglasnost i da se radnicima u sistemu javnog zdravstva koji su u toku marta bili prisutni na poslu, u skladu sa članom 15 Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost isplati stimulans u visini do 15 odsto na zaradu.

"Imajući u vidu važnost održavanja zdravstvenog sistema u uslovima vanrednih okolnosti i privremenih mjera usljed epidemije korona virusa, na ovaj način se zdravstveni radnici izuzimaju od primjene naredbe svim korisnicima državnog budžeta da u periodu od 90 dana obustave isplatu varijabilnog dijela zarade", naveli su iz Vlade.

Ukupno 880.000 građana na javnim okupljanjima u 2019.

Vlada je danas utvrdila usvojila Izvještaj o primjeni Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama u prošloj godini koji, shodno Zakonu, Vlada najmanje jednom godišnje podnosi Skupštini Crne Gore.

U izvještaju se navodi da je u prošloj godini obezbjeđivala 425 javnih okupljanja i 651 javnu priredbu, kojima je prisustvovalo oko 880 hiljada građana.

"Uprava policije je u tri slučaja donijela rješenje kojim se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja, i u jednom slučaju rješenje kojim se ne dozvoljava održavanje javne priredbe", kaže se u saopštenju

Registrovano je, kako se navodi, jedno javno okupljanje koje je rezultiralo nasiljem - neprijavljeno javno okupljanje ispred zgrade CEDIS-a u Podgorici, 10. aprila, u organizaciji grupe građana "Odupri se".

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije izvršenja krivičnih sankcija za ovu godinu, u kojem se ističe da se sa realizacijom u kontinutetu započelo po svim ključnim strateškim mjerama koje su usmjerene na unapređenje poštovanja ljudskih prava lica lišenih slobode.

U Izvještaju se navodi i da se intezivno radi na unapređenju zdravstvene zaštite, programima tretmana zatvorenika i njihove radne okupacije.

Usvojen je Izvještaj o sprovođenju Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme pravosuđa za prošlu godinuu kojem je, kako je saopšteno, dat detaljan statistički pregled stepena realizacije planiranih aktivnosti.

"S obzirom na to da su aktivnosti koje je trebalo sprovesti u prošloj godini u Akcionom planu realno planirane u skladu sa odgovarajućim indikatorima rezultata, nije bilo izazova i problema u njihovoj implementaciji i najveći broj aktivnosti su pravovremeno realizovane", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније