Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 10. 2013. 21:36 >> 13:38
9

ĐUKANOVIĆ - KIRIL

Hram svjedočanstvo o napretku Crne Gore

Izgradnja novog hrama u Podgorici svjedočanstvo je o napretku moderne Crne Gore, ocijenio je patrijarh Moskovski i cijele Rusije Kiril, i poručio da ruski narod cijeni hrabrost i slobodarski duh crnogorskog naroda.Patrijarha Kirila večeras je primio premijer Milo Đukanović i zahvalio mu na prisustvu velikoj svečanosti povodom 1.700 godina Milanskog edikta i osveštanju Hrama Hristovog vaskrsenja.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, naglasio da je ta posjeta istovremeno i gest uvažavanja prema Crnoj Gori i crnogorskom narodu, kog sa Rusijom veže vjekovno prijateljstvo.

On je posjetu patrijarha Kirila ocijenio i kao podstrek za jačanje ukupnih veza i osavremenjavanje odnosa Crne Gore i Rusije, koji se razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

“Posebno je apostrofirao značaj Rusije kroz cijelu crnogorsku istoriju, uključujući i njenu ulogu u periodu obnove crnogorske državnosti i učvršćivanja pozicije nove Crne Gore na međunarodnoj sceni. On je u tom kontekstu izrazio zahvalnost ne samo Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi, već i Kremlju, ruskoj Vladi i ruskoj diplomatiji”, kaže se u saopštenju.

Đukanović je patrijarha Kirila upoznao sa aktuelnim procesima u Crnoj Gori i naglasio da je Vlada posvećena jačanju ekonomskog razvoja i unutrašnje stabilnosti,kao i multietničkog sklada i razvoju dobrosusjedskih odnosa, po čemu je, naveo je, prepoznata kao dobar primjer u regionu i u širem okruženju.

On je, dodaje se, istakao spremnost za dijalog i traženje rješenja koja bi vodila prevazilaženju podjela u crnogorskom društvu, navodeći da očekuje pomoć i podršku u tom pravcu.

Patrijarh Kiril je, kako je saopšteno, posebno podvukao istorijsku dimenziju crnogorsko-ruskog prijateljstva, koje, kako je rekao, živi u trajnom sjećanju crnogorskog i ruskog naroda.

“Ruski narod posebno cijeni hrabrost i slobodarski duh crnogorskog naroda, istakao je između ostalog patrijarh Kiril, izražavajući zadovoljstvo razvojem odnosa između Crne Gore i Rusije. Patrijarh Kiril je apostrofirao pravoslavlje kao vezivno tkivo između naših naroda I zemalja, kao i značaj jedinstva u pravoslavnom svijetu”, navodi se u saopštenju.

Patrijarh Kiril se, dodaje se, interesovao za odnose u Crnoj Gori, podsjećajući na model koji je primjenila Ruska Pravoslavna Crkva u odnosima sa narodima i državama stvorenim raspadom Sovjetskog Saveza, koji se pokazao djelotvornim i prihvatljivim za sve strane u najvećoj mjeri.

“Premijer Đukanović je u tom kontekstu podsjetio na okolnosti i ulogu ključnih činilaca koji su presudno uticali na razvoj događaja u vrijeme i nakon raspada Jugoslavije i Sovjetskog Saveza”, naveli sui z Vladinog Biroa za odnose sa janošću.

Dodaje se da je obostrano istaknuta potreba traženja prihvatljivih rješenja za prevazilaženje poznatih problema i nesporazuma u Crnoj Gori.

“Patrijarh Kiril je, uz konstataciju da je izgradnja novog hrama u Podgorici svjedočanstvo o napretku moderne Crne Gore, poželio premijeru Đukanoviću uspjeh u vođenju državne politike i prosperitet crnogorskom narodu”, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније