Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 10. 2013. 22:09 >> 22:14

POLA VIJEKA LJUBAVI

Kragujevčanin 47. put posjetio Durmitor

Da tvrdnja koja se često čuje, ko jednom dodje na Durmitor uvijek se vraća, nije fraza, na najljepši način potvđuje Nenad Korenčić iz Kragujevca koji je ove godine 47. put na Žabljaku.

Ovaj neumorni zaljubljenik u Durmitor prisjeća se svog prvog susreta sa našom najljepšom planinom, kada je daleke 1966. kao šesnaestogodišnjak sa grupom izvidjača iz Kragujevca sa Tjentišta preko Pive i Durmitora stigao na Žabljak.

Maršruta je kaže, bila izuzetno teška, ali predjele koje su prošli i ljepota koju su vidjeli učinila je da svaki umor brzo zaborave.

"Taj doživljaj dao mi je podstrek da ponovo posjetim ovu predivnu planinu i tako iz godine u godinu. Ovo je 47. put kako sam ovdje, gdje sam stekao veliki broj prijatelja sa kojima sam stalno u kontaktu", kaže Korenčić.

Korenčić koji se bavi fotografijom i video zapisima odmor na Žabljaku iskoristi da ovjekovječi ljepote Durmitora i njegovih ljudi. Do sada je snimio šest video zapisa o Durmitoru koji su prikazani na svim lokalnim televizijama u Srbiji.

"Te ljepote video je veliki broj ljudi, a to je moj cilj. Ljepotu ne treba držati samo za sebe nego je treba preporučiti i pokazati drugima", kaže Korenčić i dodaje da je za ovih 47 godina upoznao svaki kutak Durmitora, ali da stalno iznova otkriva nove detalje i novu ljepotu.

Nažalost, kaže, vidi i kako Durmitor vremenom propada.

"Ne poklanja se pažnja ekologiji, dosta šume je zaraženo. Ja se dosta krećem po šumi i nailazim na stvari koje su meni nerazumne. Naiđem na bačene stare šporete, frižidere gume i drugi otpad. Kako to može da se dozvoli kada je ovu ljepotu UNESKO zaštitio", pita naš sagovornik i najavljuje nova druženja s Durmitorom.

 

Senka Zarubica, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније