Žabljak
Pretežno oblačno
2.8 °C
Pljevlja
Oblačno
7.2 °C
Herceg Novi
Umjereno oblačno
17.8 °C
Nikšić
Malo oblačno
9.7 °C
Cetinje
Malo oblačno
10.6 °C
Bar
Pretežno oblačno
18.1 °C
Podgorica
Pretežno oblačno
16.8 °C
Ulcinj
Pretežno oblačno
16.7 °C
Kolašin
Pretežno oblačno
6.1 °C

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

SUD U STRAZBURU 09. 04. 2020. 14:06   >>  15:03 12

SUD U STRAZBURU

U postupku koji je vodila MCP odlučeno u korist CG

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je utvrdio da dužina parničnog postupka koji je vodila Crkva Svetog Đorđa pred domaćim sudovima nije bio pretjerano dug. Ova odluka je konačna i na nju stranke nemaju pravo žalbe, navodi se u saopštenju zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom Valentine Pavličić.

"Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u predmetu Crkva Svetog Đorđa protiv Crne Gore kojom je odbacio kao neosnovane pritužbe podnosilaca predstavke o navodnoj povredi Konvencije u vezi sa njihovim zahtjevom za restitucijom oduzete imovine, pravom na javno i pravično suđenje, diskriminacijom u ostvarenju imovinskih prava i dužinom postupka pred nacionalnim organima i proglasio predstavku kao očigledno neosnovanu", kazala je Pavličić.

Kako dodaje, špredstavku su podnijeli 12 pravnih lica – manastira i Crkva Svetog Đorđa u Podgorica u okviru MCP a u njoj se navodi da su im federalni i republički organi vlasti, u periodu od 1945.godine do raspada bivše SFR Jugoslavije (1990.godine), bez pravnog osnova i najčešće bez ikakve naknade, nepravedno oduzimana imovina, pri čemu su posebno kao primjer istakli određene zemljišne parcele koje su bile u vlasništvu Crkve Svetog Đorđa u Podgorici.

"U predstavci je dalje navedeno da su podnijeli zahtjev za restitucijom Vladi Republike Crne Gore, o kojem nije odlučeno u propisanom roku, te da je u međuvremenu usvojen Zakon o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, čime je prestao sa važenjem raniji Zakon o pravednoj restituciji i po kom osnovu su podnosioci predstavke navodno uskraćeni u pravu na povraćaj oduzete imovine", dodaje Pavličić.

Žalba se, kako je kazla, odnosila i na navodne povrede prava na pravičnu i javnu raspravu, jer o njihovom zahtjevu za restitucijom oduzete imovine koji je podnijet Vladi, kao i tužbi zbog ćutanja administracije, nije odlučeno.

"Podnosioci predstavke su se žalili na povredu člana 14 Konvencije i člana 1 Protokola br.1, zbog navodne diskriminacije u ostvarenju imovinskih prava", pojašnjava Pavličić.

Između ostalog, žalbe su, kako dodaje, bile usmjerene i na oduzimanje imovine bez donošenja bilo kakvog pravnog akta, što je posebno bio slučaj sa zemljištem Crkve Svetog Đorđa u Podgorici, kao i na dužinu predmetnog parničnog postupka koji je ova crkva vodila pred domaćim sudovima.

"U navedenom postupku, jedan od podnosilaca predstavke (Crkva Svetog Đorđa – Crkvena opština Podgorica) podnio je tužbu 21.04.1992.godine protiv Opštine Podgorica i Streljačkog saveza Crne Gore radi utvrđenja prava svojine. Postupak je okončan presudom Vrhovnog suda Republike Crne Gore od 14.03.2007.godine kojim je u konačnom odbijen tužbeni zahtjev Crkve Svetog Đorđa kao neosnovan", navodi se u saopštenju.

Pavličić podsjeća da Evropski sud u odnosu na pritužbe zbog prekomjerne dužine sudskog postupka ima dobro ustanovljenu sudsku praksu te da je bilo malo vjerovatno da će doći do odstupanja od te prakse. Iz tih razloga, kako je kazla, uz predstavku je bio dostavljen i predlog za prijateljsko poravnanje.

"Imajući u vidu okolnosti predmeta, dostavljenu dokumentaciju, kao i značaj predmeta sa stanovišta državnih interesa, od strane zastupnika je ocijenjeno da predloženo prijateljsko poravnanje ne zadovoljava kriterijume po kojima bi država u konkretnom slučaju priznala postojanje povrede Konvencije i obavezala se da preduzme odgovarajuće mjere da se isprave navodne povrede. Prethodno iz razloga jer okolnosti i činjenice komuniciranog predmeta po ocjeni zastupnika nijesu ukazivale na nesporno postojanje povrede Konvencije, zbog čega je dostavljena pravna odbrana države u navedenom predmetu", navodi s eu saopštenju.

Kada su u pitanju ostale pritužbe podnosilaca predstavke, a koje se tiču njihovih zahtjeva za restitucijom - povraćajem oduzete imovine, pravične rasprave, nepostojanje djelotvornog pravog lijeka, te navodne diskriminacije, Evropski sud je o identičnim činjeničnim i pravnim pitanjima odlučivao u predmetu Eparhija budimljansko-nikšićka i dr. protiv Crne Gore, gdje je ispitujući osnovanost podnijetih zahtjeva, iste odbacio kao očigledno neosnovane, a samu predstavku kao neprihvatljivu.

"Imajuću u vidu da su gotovo iste pritužbe podnosilaca predstavke u odnosu na navodne povrede člana 6 (pravo na javnu i pravičnu raspravu), 13 (pravo na djelotvoran pravni lijek), 14 (zabrana diskriminacije) i člana 1 Protokola 1 (zaštita imovine) ispitivane ranije u okviru predmeta Eparhija budimljansko-nikšićka i dr., Evropski sud je taj dio pritužbi iz predstavke iz istih razloga proglasio neprihvatljivim", navodi se u saopštenju.

Pavličić dodaje da je nakon ocjene svih činjenica u vezi sa podnijetom predstavkom, pritužbi koje su istakli podnosioci predstavke, pravnih argumenata podnijetih u prigovoru od strane zastupnika i vremenskog važenja Konvencije u odnosu na Crnu Goru, Evropski sud istakao da period koji je uzet u razmatranje nije bio pretjerano dug, posebno ako se uzme u obzir da je cjelokupan predmet u sebi sadržavao kompleksna činjenična i pravna pitanja, odnosno pitanja nacionalizacije imovine u perodu od 1959. do 1965. godine na teritoriji bivše SFRJ.

"U svim ovim okolnostima Evropski sud je utvrdio da dužina parničnog postupka koji je vodila Crkva Svetog Đorđa pred domaćim sudovima nije bio pretjerano dug, iz kojih razloga je našao da je predstavka očigledno neosnovana i u tom smislu donio je odluku o neprihvatljivosti. Ova odluka je konačna i na nju stranke nemaju pravo žalbe", zaključila je Valentina Pavličić zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo