Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 10. 2013. 11:15 >> 14:35
6

POČELI S RADOM

Ateisti Crne Gore: Crkve manipulišu

U Podgorici je počela sa radom grupa Ateisti Crne Gore, kao neformalna grupa slobodnih građana okupljenih oko ideje ateizma ''kao odbrane sopstvene slobode da ne vjeruju i, prije svega, braneći tekovine sekularizma kao civilizacijskog dostignuća.''

Ateisti Crne Gore, navode u saopštenju, da nemaju ništa protiv toga da ljudi vjeruju, odnosno, da budu vjernici, ''već se zalažu da taj osjećaj bude slobodan iskaz pojedinca, a ne nametnuta odrednica''.

''Mi smo za sekularnu državu Crnu Goru, odvojenu od vjerskih zajednica kako je to i propisano Ustavom. Vjera, dakle, treba da bude odraz slobodnog izbora svakog pojedinca i ne smije biti zloupotrebljena od vjerskih organizacija što je, nažalost, praksa u Crnoj Gori'', navodi se u saopštenju.

Ateisti tvrde da vjerske organizacije manipulišu osjećajem pripadnosti religiji većeg dijela građana i da, zahvaljujući tome, imaju jak uticaj i moć na donošenje odluka.

''Mnogi građani to ne vide, ili ne žele da vide, jer su njihove vjerske vođe nerijetko i politički aktivisti, zastupnici određenih političkih opcija, i kao takvi uživaju njihovu podršku. To je od najvećih vjerskih organizacija napravilo faktički političke, ali i finansijske centre moći - sve pod krinkom vjere u boga, koji je često samo izgovor za brojne nezakonite radnje i prikrivanje političkih, finansijskih i drugih aktivnosti koji nemaju nikakve veze sa religijom.'', navode Ateisti Crne Gore.

Ta grupa kaže da se zalaže za slobodu vjere i mišljenja i istovremeno protiv zloupotrebe slobodnih osjećanja građana.

Ateisti Crne Gore kao svoja načela prihvataju odredbe Dablinske deklaracije Svjetskog kongresa ateista, usvojene 5. juna 2011.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније