Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 10. 2013. 15:46 >> 16:10
3

GODIŠNJICA

Četvrt vijeka od protesta u ''Dakiću''

Prije 25 godina, 7. oktobra 1988. radnici „Radoja Dakića“ izašli su na ulice, što je zajedno s avgustovskim mitingom, iste godine u Podgorici, bilo uvod u ''događanje naroda'' u Crnoj Gori i rušenje kompletne tadašnje državne vlasti. Zato smo pitali neke od svjedoka i učesnika tadašnjih burnih političkih zbivanja šta misle o tim događajima i šta se u Crnoj Gori u međuvremenu promijenilo.

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković kaže da je Crna Gora proteklih 25 godina prošla kroz nekoliko obruča, izolacija i konflikata, što je uslovilo da kasno uđemo u tranziciju i da ta tranzicija bude spora i nerijetko blokirana.

„Da su neka pitanja riješena - riješena su. Da su neke stvari realizovane – jesu. Crna Gora je uspješno prošla teška vremena, to je više nego sigurno. Susret s novim, s nečim što je Crnu Goru sačekalo, donijelo je promjene u društvenoj i ekonomskoj strukturi. Posljedice su nestanak nekih preduzeća, njihova loša transformacija, jednostavno, nova vremena traže nove senzibilitete i odnose u svim društvenim odnosima“, kaže Vuković za naš Portal.

On dodaje da je teško porediti situaciju od prije 25 godina i danas.

„Niko racionalan i odgovoran prema Crnoj Gori neće zanemariti probleme koji su su bili ranije, a koji i danas traju. Međutim, situacija u kojoj se danas nalazi naša država je više nego zadovoljavajuća. Crna Gora je dostigla sve ono što je propustila u prvim godinama političke tranzicije, nadoknadila je kašnjenje u odnosu na mnoge druge države“, objašnjava Vuković.

Predsjednik Izvršnog odbora Pravedne Crne Gore Rade Bojović smatra da je prije 25 godina je počeo proces intenzivnog propadanja crnogorskog društva i negiranja crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta.

 

„Izmanipulisana i šovinizirana radnička klasa je, suprotno sopstvenim interesima, podržala najgori dio crnogorskog Saveza komunista koji je predstavljao marionetu Miloševićeve srpske velikodržavne i anticrnogorske politike. Iz takve pučističke politike izrodio se Bulatovićev i Đukanovićev DPS i domaće uslužne velikosrpske partije koje su uspjele da zaustave modernizaciju i emancipaciju crnogorskog društva i države. Zbog posljedica takve politike, i pored toga što je Crna Gora obnovila nezavisnost, danas je naša država kolonizovani ram bez slike kojom vlada i dominira neodgovorna, demagoška i sebična politička elita“, kazao je Bojović Portalu RTCG i dodao:

„Konačno, radnika gotovo više da nema ali su se namnožili političari koji su garant budućeg siromaštva i sve prisutnijeg osjećanja beznadežnosti.“

Funkcioner Demokratskog fronta Dragan Koprivica kaže da je bolje da nije ni bilo protesta, jer su rezultati gori nego prije demonstracija.

 

„Dokle smo stigli nakon 25 godina, bolje i da nije bilo Žute grede. Narod je htio nešto dobro, a dobio je ono što nije zaslužio. Napravljeno je veliko raslojavanje jer se tada štrajkovalo, a da se nije znalo, za dobro bogataša i bogataši su uspjeli, a oni što su štrajkovali ostali su kratkih rukava kao što su i bili prije toga“, kazao je Portalu RTCG Koprivica. 

 

Maša Mališić

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније