Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 10. 2013. 16:51 >> 16:51
2

DAN VCG

Reforma Vojske dio puta u EU

Vojska Crne Gore (VCG) važan je faktor stabilnosti i teritorijalnog integriteta Crne Gore i, moderno opremljena i obučena, može da zaštiti svakog građanina, poručila je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić na proslavi Dana VCG u Baru. Premijer Milo Đukanović smatra da je vojska bitan faktor na putu ka EU i NATO-u.

Pejanović Đurišić je, sa premijerom Milom Đukanovićem i otpravnikom poslova američke Ambasade Daglasom Džonsom, prisustvovala otvaranju Mornaričkog operativnog centra u Baru, gdje je održana svečanost povodom Dana VCG.

“Nezavisnost 2006. godine postigli smo demokratskim sredstvima, referendumom, tek onda smo formirali sopstvenu Vojsku, na šta smo čekali gotovo devet decenija, koja je danas važan faktor stabilnosti i teritorijalnog integriteta Crne Gore”, rekla je ona.

Pejanović Đurišić je kazala da je Vojska integrisana u međunarodni kooperativni sistem bezbjednosti i sistem kolektivne opreme, prilagođena veličini i mogućnostima države, moderno opremljena i obučena, može da zaštiti svakog građanina Crne Gore i njen suverenitet. 

Premijer Milo Đukanovič je kazao da ovaj dan simbolizuje vjekovnu borbu Crne Gore za slobodu, nezavisnost i dostojanstven život njenih ljudi.

"Dokaz toga je moderna Crna Gora, prepoznata kao faktor mira i stabilnosti u regionu, zemlja kandidat koja je u procesu pregovora za članstvo u EU, na pragu NATO saveza. Takva pozicija Crne Gore određuje i profil, karakter i ulogu njene vojske.", rekao je on.

Premijer je pojasnio da su odbrambene reforme i jačanje bezbjednosnih kapaciteta dio obaveza koje se moraju ispuniti na putu ka EU i NATO-u. 

"Zato je Vlada odlučila, između ostalog, da  dio prihoda od prodaje bivše vojne imovine usmjeri za potrebe opremanja i modernizacije vojske. Ispunjavanje ovih standarda i dostizanje navedenih ciljeva u direktnoj je srazmjeri sa očuvanjem unutrašnje stabilnosti i stvaranjem uslova za privlačenje stranih investicija, za brzi ekonomski i demokratski razvoj naše države,  i za viši kvalitet života naših građana", kazao je Đukanović.

Premijer je naveo da je Vlada Crne Gore opredijelila 1,5 miliona dolara, koliko i Vlada SAD, za realizaciju projekta Mornaričkog operativnog centra, koji će nadzirati more.

"Ovaj operativni Centar omogućiće brzu razmjenu informacija prije svega među nadležnim institucijama u Crnoj Gori, ali će istovremeno doprinijeti i jačanju  bezbjednosti na moru, kroz kvalitetniju saradnju svih država jadranske regije. Crna Gora će i na ovaj način još konkretnije doprinositi  jačanju regionalne stabilnosti,  što je jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike", objasnio je Đukanović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније