Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

14. 04. 2020. 12:21 >> 13:34

MJU

Nastavak dijaloga oko Zakona o SPI po isteku privremenih mjera

Dijalog o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) biće nastavljen nakon isteka privremenih mjera, saopštili su iz Ministarstva javne uprave (MJU), navodeći da će umjesto video konferencije, kada se steknu uslovi, biti održan okrugli sto.

Kako se navodi, Vlada i MJU, nakon završetka dodatnih konsultacija o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o SPI, prihvatili su inicijativu više nevladinih organizacija (NVO) i medija.

„Umjesto održavanja video konferencije biće održan okrugli sto, ili sličan događaj otvorenog tipa, kada se za to steknu uslovi, kako je to inicijalno i bilo planirano“, najavili su iz MJU.

Kako su naveli, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i nemogućnost održavanja okruglog stola, objavljen je javni poziv za dodatnim konsultacijama o inoviranom tekstu zakona, a dodatne konsultacije su produžene i trajale su do ponedjeljka.

„Još jednom želimo da naglasimo da je javni poziv za dodatnim konsultacijama, u okviru koje bi održali i video konferenciju sa svim zainteresovanim učesnicima, planiran u formi onlajn konsultacija koja je u ovim vanrednim okolnostima bila preporučeni, optimalni i bezbjedni kanal komunikacije koji se uspješno koristi i u redovnim okolnostima“, kaže se u saopštenju.

Iz MJU naglasili su da su tokom čitavog procesa pripreme Nacrta zakona Vlada i Ministarstvo uvažavali potrebe javnosti, prije svega NVO i medija, kroz produžetak javne rasprave i organizaciju dodatnih konsultacija, iako to nije propisana obaveza, niti dosadašnja praksa u pripremi zakona.

Cilj je, kako su kazali, bio upravo da NVO i mediji kojima je taj zakon ključni alat u istraživačkom radu budu uključeni i u ovoj fazi pripreme zakona, jer su se već formalno stekli uslovi da Vlada razmatra predložena rješenja.

Iz MJU su rekli da su u sadašnjoj verziji Nacrta zakona, koja po ocjenama Evropske komisije (EK) može da bude dostavljena Vladi, a u odnosu na prvi Nacrt zakona koji je bio na javnoj raspravi, usvojeni brojni predlozi NVO i EK.

Kako su naveli, tako su dvije ključne sugestije razmotrene i prihvaćene i odustalo se od uvođenja instituta zloupotrebe prava i izmjene pravila o troškovima u upravnom postupku i upravnom sporu, po kojima bi svaka strana snosila svoje troškove, bez obzira na uspjeh.

„Vjerujem da smo još jednom potvrdili iskrenu posvećenost Vlade i MJU saradnji i dijalogu sa NVO i medijima, posebno u kontekstu unapređenja transparentnosti javnih politika“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније