Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M. ]

14. 04. 2020. 12:31 >> 15:01
25

STOLTENBERG

Pomogli smo CG, razmatraćemo dodatnu pomoć

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da će na sjutrašnjem sastanku ministara odbrane Alijanse diskutovati o tome kako mogu da pomognu saveznicama u borbi sa koronavirusom, uključujući i Crnu Goru.

Na pitanje Pobjede da li je transport medicinske opreme iz Kine u Crnu Goru, jedina pomoć koju će Alijansa pružiti našoj zemlji, Stoltenberg je kazao da su Holandija i Turska već pomogle Podgorici, ali da će na sastanku ministara odbrane biti više riječi o tome kako pomoći zemljama članicama.

-NATO je dosta ranije počeo da odgovara na kizu i mjere su bile već u primjeni u januaru i februaru i mnoge NATO članice i Agencija za nabavke su pomogle u medicinskoj opremi. To se odnosi i na Crnu Goru – rekao je Stoltenberg na onajn konferencije za medije uoči sastanka ministara odbrane.

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Tod Volters, zadužen je za koordiniranje neophodne vojne podrške u suočavanju sa krizom, kazao je generalni sekretar.

-Od toga će i Crna Gora imati korist. Holandija je već odlučila da pruži pomoć u transportu medicinske opreme iz Kine u Crnu Goru, Turska je takođe donirala medicinsku opremu vašoj zemlji. Trenutno pokušavamo da identifikujemo gdje imamo viška zaliha i medicinske opreme, i kroz kapacitete avio prevoza pomognemo saveznicima. To je uloga NATO koordinacije i direktne podrške – rekao je Stoltenberg.

-Sjutra ćemo raspravljati o tome šta još možemo da uradimo - dodao je generalni sekretar.

On je kazao i da kada je neka zemlja pogođena nekom prirodnom katastrofom, sve zemlje Alijanse pomažu toj zemlji.

-Međutim, u ovom trenutuku su pogođene sve zemlje i svi su fokusirani na nacionalne potrebe - kazao je Stoltenberg. Dodaje da sve zemlje nisu pogođene na isti način.

- Postoje neki slobodni kapaciteti koje možemo mobilisati.. avione i druga prevozna sredstva na najefikasniji način. Crna Gora je imala benefite od toga, ali ćemo nastaviti da pomažemo saveznicama – zaključio je Stoltenberg.

Govoreći o pomoći NATO-a Rusiji u borbi sa koronavirusom, Stoltenberg je rekao da je kriza pogodila sve zemlje i da je glavni fokus na mobilizaciji podrške između saveznika.

On se osvrnuo i na širenje lažnih informacija u vremenu pandemije COVID-19.

- Najbolje oružje protiv toga je slobodna i nezavisna štampa - kazao je Stoltenberg.

Komentarišući situaciju u Iraku i Avganistanu, on je rekao da su snage NATO-a još uvijek prisutne na tom području i da će pojačati svoje prisustvo kroz programe obuke, a dio tih programa će biti i Njemačka.

- Odluka o smanjenju vojnih trupa u Avganistanu donesena je prije početka pandemije koronavirusa. Snage NATO-a ostaju pripravne i posvećene stabilizaciji situacije na tom području - kazao je Stoltenberg.

On je ukazao da je prekid napada i smanjenje nasilja jedini put ka mirnim pregovorima.

- Talibani su potpisali mirovni sporazum sa SAD-om i apelujemo na obje strane da učine napore u njegovom implementiranju - rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, glavni zadatak NATO-a je da zaštiti preko milijardu stanovnika u zemljama članicama.

- Fokus je na neposrednim izazovima, na spašavanju ljudskih života i obezbjeđivanju što veće podrške civilnom stanovništvu u suočavanju sa krizom - kazao je Stoltenberg.

On je rekao da će kriza neminovno izazvati ekonomske posljedice, a njihova ozbiljnost će zavisiti od trajanja pandemije.

Kako je naveo, prijetnje i izazovi sa kojima se suočava NATO nijesu nestali pojavom COVID-19, već i dalje ostaju prisutni.

- Važno je pomenuti blisku saradnju koju imamo sa Evropskom unijom, koju nastojimo da pojačamo i unaprijedimo, o čemu svjedoči i prisustvo Žozepa Borela na sjutrašnjem sastanku ministara odbrane - rekao je Stoltenberg.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније