Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: O.Z. ]

15. 04. 2020. 07:56 >> 07:54
40

KRŠENJE MJERA NKT

Drugima ekspresne kazne, sveštenike još izviđaju

Osnovno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj povodom liturgije koju je u nedjelju ispred crkve na Zlatici organizovala SPC, a kojoj su prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, protojerej stavrofor Velibor Džomić sa sveštenicima i građanima, saopšteno je iz Tužilaštva.

Iz te institucije navode da su izviđaj pokrenuli nakon „pažljive analize do sada prikupljenih podataka, dokaza i video-snimaka“.

"Izviđaj je pokrenut radi utvrđivanja svih odlučnih činjenica, pa su planirane dokazne radnje – saslušanje svjedoka koje će državni tužilac pozvati i saslušati u najkraćem roku. Takođe, državni tužilac je zatražio od Uprave policije preduzimanje mjera u cilju identifikacije osoba koja su prisustvovala predmetnom događaju, kako bih tužilac saslušao u odgovarajućem procesnom svojstvu", navodi se u saopštenju Osnovnog državnog tužilaštva koje potpisuje državna tužiteljka i portparol te institucije Milica Mandić.

Saopšteno je i da će nakon ocjene dokaza prikupljenih u izviđaju, tužilac donijeti odluku o „eventualnom postojanju elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti“.

Promatranje očiglednog

Sveštenstvo SPC je u neđelju organizovalo okupljanje ispred crkve na Zlatici. Na snimku koji je uradila široj javnosti nepoznata medijska kuća TV Ostrog, tokom procesije koja je trajala skoro dva sata, jasno se uočava da - i mitropolit Amfilohije, ostali sveštenici Srpske crkve, kao i civilna lica – krše mjere o obaveznom držanju socijalne distance i zabrani organizovanja okupljanja.

Na snimku se vidi i da prisutni piju iz jedne čaše, putira, a da kasnije pojedini prilaze Amfilohiju i sveštenicima SPC i ljube im ruke...

Policija je identifikovala sve sveštenike i dio građana koji su prisustvovali vjerskom obredu kod crkve na Zlatici, a istog dana su u Centru bezbjednosti uzete izjave i dostavljene Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

Iz saopštenja koje je Tužilaštvo proslijedilo juče, nešto prije 20 sati, proizilazi da su „pokrenuli izviđaj“, te da će saslušati osobe sa snimka i utvrditi da li su krivično odgovorni. U saopštenju koje se čekalo dva dana i duže od 50 sati ne navodi se protiv koga je pokrenut izviđaj, niti za koje krivično djelo.

Iako postoje tri tužilačka tima, u šturom saopštenju se nijednom rečenicom ne pominje okupljanje na vjerskom obredu u Hramu Hristovog vaskrsenja.

Inače, iz Tužilaštva su prije tri dana informisali javost da su od 9. aprila formirani predmeti protiv 51 osobe od kojih su protiv 15 donijeta rješenja o zadržavanju do 72 sata te da je zaključeno 36 sporazuma o priznaju krivice jer osumnjičeni nijesu poštovali propisane mjere NKT-a. Od tog broja usvojeno je 14 dok je 22 na razmatranju u Osnovnom sudu u Podgorici.

"Na taj način su izvršioci ovog krivičnog djela od juče po osnovu sporazuma uplatili novčane kazne ili naloge za plaćanje humanitarnim organizacijama preko 23.000 eura zbog kršenja mjera koje su donijeli nadležni državni organi u cilju suzbijanja korona virusa", saopštila je tada tužteljka i portparolka ODT-a Mandić.

Primjeri

U svim tim slučajevima, kako je rečeno, Tužilaštvo je postupalo u najhitnijem roku.

Samo dan nakon što je uhapšen sveštenik Siniša Smiljić Tužilaštvo je saopštilo da je sa njim potpisan sporazum jer je prekršio mjere zabrane međugraskog prevoza i da zbog toga treba da plati 4.500 eura. Slično je bilo i u slučaju osam mladića koji su se okupili i podijelili fotografiju na društvenim mrežama - od njih je odmah uzeta izjava i Tužilaštvo im je odredilo zadržavanje od 72 sata nakon čega je tražilo pritvor što je sud prihvatio. Takođe, početkom aprila, četvorici mladića je određen pritvor, a prethodno tužilačko zadržavanje od 72 sata zbog napuštanja objekta poslije 19 sati i njima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Jedna osoba osuđena je na dvomjesečni kućni zatvor jer je suprotno naredbi u svom vozilu prevozila dvije osobe, a takođe je uplatio 4.000 eura na račun NKT-a.

Uz sve navedene primjere ostaje nejasno što je, pored video-zapisa, izjava i ostalih dokaza još potrebno da bi se Tužilažtvo konačno izjasnilo o tome da li je organizacijom vjerskih skupova SPC prekršila mjere NKT-a o suzbijanju zaraznih bolesti. I, ukoliko jeste, koje će sankcije snositi.

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније