Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 10. 2013. 08:07 >> 08:07
2

TOKOM SEDMICE

Stižu vakcine protiv sezonskog gripa

Vakcine protiv sezonskog gripa tokom ove sedmice stižu u Crnu Goru i distribuiraće se svim zdravstvenim ustanovama najkasnije do 18. oktobra, nakon čega će početi i vakcinacija građana.



Direktor "Montefarma" Budimir Stanišić rekao je "Pobjedi" da je prema planiranim količinama zdravstvenih ustanova, naručena 21.000 doza, proizvođača "Glaxo Smit Kline".

Ljekari u Domu zdravlja Podgorica do sada nijesu imali pacijenata sa simptomima sličnim gripu, već se uglavnom radi o klasičnim prehladama, a ni u Institutu za javno zdravlje nije zabilježen ni jedan laboratorijski potvrdjen slučaj obolijevanja od gripa, prenosi Mina.

Broj građana koji se vakcinišu protiv sezonskog gripa iz godine u godinu se smanjuje, što je, prema mišljenju Stanišića, zabrinjavajuće.

Prema njegovim riječima, Montefarm je do prije pet do šest godina nabavljao 35 hiljada doza vakcina i taj broj se iz godine u godinu smanjivao, tako da je ove godine to svega 21 hiljada doza za cijelu Crnu Goru.

Broj osoba koje primile vakcinu, prema podacima Instituta za javno zdravlje, nije se mijenjao posljednje tri godine, tako da se u Crnoj Gori od 2010. godine, protiv gripa vakciniše oko 17.000 osoba, koje su pod posebnim rizikom od ove infekcije.

“Osim negativne kampanje, koja je evidentna posljednjih nekolikog godina, posljedica definitivno slabijeg interesovanja građana, po meni je i činjenica što je u sadašnju vakcinu protiv sezonskog gripa, posljednje tri godine dodata i komponenta protiv gripa tipa A H1N1, što je, vjerovatno u ljudima, apsolutno bezrazložno, stvorilo otpor“, smatra Stanišić.

Iz Instituta za javn zdravlje savjetuju da vakcinu protiv sezonskog gripa treba bi da prime osobe starije od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima kardiovaskularnog sistema i plućnog parenhim (posebno kod astme), sa metaboličkim poremećajima (šećerna bolest, bubrežne disfunkcije) i različitim tipovima imunosupresije, uključujući osobe sa HIV/AIDS-om i primaoce transplantata.

Takođe, hronično oboljeli smještena u stacionarima, osobe starije od 65 godina i one smještene u kolektivnom smještaju, zdravstveno osoblje, a posebno u odjeljenjima intenzivne i neonatalne njege i stacionarima za hronično oboljele i druge osobe pod posebnim rizikom od razvoja komplikacija infekcije virusom gripa .

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније