Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M. ]

19. 04. 2020. 10:45   >>  13:04 8

AMFILOHIJE

Sve što postoji u znaku rađanja i vaskrsavanja

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije čestitao je pravoslavnim vjernicima Vaskrs, navodeći da je sve što postoji, i način na koji postoji, u znaku raspeća i umiranja, a u isto vrijeme u znaku rađanja i vaskrsavanja.

“Ovih svetih dana, braćo i vječna sabraćo, proslavljajući Hrista Bogočovjeka, Raspetoga i Vaskrsloga, pjevamo pjesmu vjere, nade i ljubavi: „Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i svima u grobovima vječni život darova”, navodi se u poruci Amfilohija.

On je rekao da je, po apostolu Pavlu, „vjera osnova svega čemu se nadamo, provjera nevidljivih stvari”.

“I zaista, sva istorija čovječanstva, čovjeka kao razumnog bića, i svo ljudsko iskustvo i nauka potvrđuju da su postojale i postoje samo dvije vrste ljudi: oni koji vjeruju u Boga i time u vječni život i vječni smisao čovjeka i svijeta, i oni koji vjeruju u smrt i time u ništavilo svijeta i čovjeka, konačni besmisao svega postojećeg”, kazao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, sva ljudska čežnja za Bogom, i time za vječnim smislom svega postojećeg, vjera u Boga, zadobila je svoju punoću i savršenstvo u ličnosti Raspetog „za život svijeta” i Vaskrslog iz mrtvih Hrista Bogočovjeka.

Kako je kazao, sve što postoji, i način na koji postoji, u znaku je raspeća i umiranja, a u isto vrijeme – u znaku rađanja i vaskrsavanja.

Čovjeku, kako je naveo, ostaje da bira između vjere u ”uništenje smrti smrću”, i vjere u smrt kao jedine konačne stvarnosti svijeta i čovjeka.

Kako je kazao, crkva Hristova već dvije hiljade godina svjedoči ovu prvu vjeru.

"Borba protiv te njene vjere i svjedočenja vječnog ljudskog dostojanstva nastavlja se kroz vjekove. Oni koji su raspeli Hrista i lijevi razbojnik mu se rugaju od tada do danas. Poriču ga, kako tada tako i danas, oni koji se bogate zemaljskim dobrima a ne Bogom, zemaljskom smrtnom vlašću i čašću”, rekao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, koliko je čovjek slabašno biće pokazuje i pandemija koronavirusa i panika koja je od njega uhvatila ljude i narode.

“Međutim, sve što se događa, događa se po Božijoj volji i po Božijem dopuštenju. Sve ima smisao, samo treba taj smisao naći i otkriti. Tako po riječima jednog mudrog hindusa, ova pandemija može biti shvaćena i kao osveta prirode zbog nasilja koje čovjek vrši nad njom, zloupotrebljavajući je svojom samoživošću”, kazao je Amfilohije.

On je rekao da zajednička borba protiv koronavirusa dobija duhovni i moralni značaj “kako kod nas tako i u čitavom svijetu”.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније