Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

01. 05. 2020. 08:33   >>  08:32

SAVIĆ SAOPŠTIO

Zbog fizičke distance i sale će biti sudnice

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić kazao je da u tom sudu imaju predmete i sa po više desetina okrivljenih te da je u tim situacijama apsolutno nemoguće održavati suđenja u sudnicama Višeg suda. Prema tome, dodao je Savić, nemojte se začuditi ako dobijete informaciju da će se neki glavni pretresi održavati u salama na koje vjerovatno nikada nijesmo pomislili da će služiti kao sudnice.

"Gotovo sve sudije Višeg suda u Podgorici od početka stupanja mjera u borbi protiv širenja korona virusa dolazile su na posao iako je to predstavljao visok rizik za život i zdravlje", kazao je Savić u intervjuu Pobjedi.

On je kazao da rad i ponašanje njegovih kolega najbolje opisuje statistika prema kojoj je za prva četiri mjeseca u ovoj godini riješeno samo deset odsto manje predmeta u odnosu na isti period prošle godine.

Savić je rekao da od 25. maja počinje normalizacija rada sudova te i da u cilju zaštite svih učesnika u postupku u predmetima gdje je na desetine optuženih, procesi će se održavati u salama za koje nikada ne bismo pomislili da će služiti kao sudnice.

"U skladu sa planom sudova za ublažavanje mjera u cilju sprečavanja širenja korona virusa predviđena je potpuna normalizacija rada u sudovima počev od 25. maja, a što se u prvom redu odnosi na normalizaciju održavanja ročišta i glavnih pretresa. Da bi se takvo nešto moglo ostvariti sudovi, pa među njima i Viši sud u Podgorici, od 4. maja počinje sa normalnim funkcionisanjem u smislu prisutnosti sudija i saradnika na radnim mjestima upravo u cilju blagovremene pripreme i uručenja procesnih poziva u predmetima u kojima ročišta i pretresi nijesu zakazani. Svjesni da se do 24. maja situacija može i promijeniti, ali ako se bude razvijala onako kako svi mi to želimo, to je termin kada bi se sud trebalo vratiti punim redovnim aktivnostima", kazao je Savić.

Kako je, kako je dodao, već sada izvjesno da će i u najpovoljnijem scenariju dio mjera koji se odnosi na održavanje fizičke distance i dalje biti na snazi, to je činjenica, dodao je Savić, da se iz tehničkih razloga neće moći organizovati suđenja sa velikim brojem okrivljenih.

"Treba imati u vidu da imamo predmete i sa po više desetina okrivljenih i u tim situacijama apsolutno je nemoguće održavati suđenja u sudnicama Višeg suda. Prema tome, nemojte se začuditi ako dobijete informaciju da će se neki glavni pretresi održavati u salama na koje vjerovatno nikada nijesmo pomislili da će služiti kao sudnice", kazao je Savić.

On je kazao da je prerano dok još traje epidemija davati konačne ocjene o tome kako je sud funkcionisao u režimu ograničenog rada zbog opasnosti od širenja korone.

"Ali prema onome što za sada možemo da konstatujemo ne mogu a da ne istaknem da sam veoma zadovoljan i radom i ponašanjem sudija i zaposlenih u sudu u prethodnom periodu", kazao je savić.

Savić ističe da su gotovo sve sudije, sve vrijeme, bile na radnim mjestima.

"O tome govore i statistički podaci, prošle godine u periodu od 1. januara do 28. aprila ukupno je riješeno 4.072 predmeta, a ove godine u istom periodu 3.650, što znači da je obim rada u najkritičnijem periodu smanjen za oko 10 odsto, što je veoma zadovoljavajući podatak s obzirom na situaciju. Naravno da je najveći zastoj bio u onim referatima koji podrazumijevaju ročišta i pretrese kojima prisustvuju stranke, odnosno prvostepeni krivični i specijalni referat. U tim referatima bilo je i biće prekoračenja rokova u zakazivanju glavnih pretresa koja pominjete i koja su bez ikakve dileme posljedica objektivne situacije -nemogućnosti pristupa stranaka i obezbjeđenja fizičke distance u sudnici, a ne odsustva sudija i saradnika", kazao je predsjednik Višeg suda u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније