Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.L.B. ]

02. 05. 2020. 10:55   >>  11:58

BOGDANOVIĆ

CG nastavlja da unapređuje medijski ambijent

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas čestitku povodom 3. maja -Svjetskog dana slobode medija.

„Pandemija korona virusa iznova je, na globalnom nivou, aktuelizovala ulogu i značaj medija i njihovo djelovanje u javnom interesu. Pluralno, pravovremeno, na činjenicama i kredibilnim izvorima zasnovano javno informisanje u Crnoj Gori za vrijeme krize izazvane pandemijom, pokazalo je održivost vitalnog mehanizma i izvorne uloge medija u izvještavanju i edukovanju građana o svim bitnim pitanjima", naveo je Bogdanović.

Sanirajući posljedice krize sa visokom odgovornošću i javnom sviješću o značaju održivosti pluralizma medijske scene, Vlada Crne Gore pružila je, kako podsjeća Bogdanović, finansijsku kao i druge institucionalne mehanizme podrške medijima u cilju kako unapređenja poslovnog ambijenta, tako i snaženja slobode medija kao temeljnog ljudskog prava.

Imajući u vidu pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratije, ministar Bogdanović napomenuo je da je dužnost društva da na svim nivoima kontinuirano unapređuje, poštuje i ukazuje na važnost novinarske profesije, ali i objektivnog i profesionalnog izvještavanja, kao bazičnog principa evropskog sistema vrijednosti.

„U tom kontekstu, Crna Gora aktuelnom revizijom medijskih zakona nastavlja da unapređuje medijski ambijent, u skladu sa najvišim evropskim standardima o čemu svjedoče i završne pozitivne ocjene u ovom procesu višestruke monitoring analize eksperata Savjeta Evrope i Evropske komisije“, poručio je u čestitki ministar Bogdanović.

Svjetski dan slobode medija, kako je napomenuo, istovremeno je prilika i podsjetnik za sve subjekte društva – vladin i nevladin sektor, akademsku i medijsku zajednicu, da shodno civilizacijskim iskustvima i vrijednostima, afirmišemo i podstičemo slobodu i unapređujemo nezavisnost medija kao demokratsko dobro i najširi debatni forum svih pitanja bitnih za razvoj, stabilnost i evropsku perspektivu društva.

„U tom duhu, znajući da prava podrazumijevaju i odgovornosti, i kao građani i kao društvo s razlogom očekujemo od medija poštovanje temeljnih principa profesije i etičkih standarda samoregulacije u javnom interesu.  U ime Ministarstva kulture i svoje ime, svim medijskim poslenicima upućujem iskrene čestitke povodom Svjetskog dana slobode medija“, navedeno je čestitki ministra Bogdanovića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније