Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

04. 05. 2020. 17:06   >>  17:05 22

MCP

"U odnosima vlasti i crkve uspostaviti civilizovane odnose"

Mitropolija crnogorsko–primorska (MCP) zatražiće zaštitu vjerskih i ljudskih prava od međunarodnih faktora, ukoliko državna vlast što prije ne prihvati njihove zahtjeve u vezi sa promjenom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopšteno je iz MCP.

Iz MCP apelovali su da u odnosima državne vlasti i crkve budu uspostavljeni civilizovani odnosi međusobnog uvažavanja i saradnje.

“Ukoliko državna vlast što prije ne prihvati naše minimalne zahtjeve u vezi promjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nama ne preostaje ništa drugo nego da tražimo spas od tog nasilja i diskriminacije, odnosno zaštitu elementarnih vjerskih i ljudskih prava od međunarodnih faktora”, navodi se u saopštenju.

Iz MCP su kazali da se u posljednjim mjerama koje je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) objavilo i koje stupaju na snagu danas, ne pominje crkva, niti vjerski obredi.

“Pitamo se na šta to liči i čemu to vodi? Nastavku nasilja nad ustanovom koja je ugradila sebe u biće Crne Gore?”, pitali su iz MCP.

Prema njihovim riječima, zvanični i konstruktivni sastanci predstavnika Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) događali su se uglavnom na inicijativu crkve i bilo ih je, kako su naveli, premalo.

“O istoriji jednostranog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti nećemo ovdje trošiti riječi”, naveli su iz MCP.

Iz MCP su rekli da je Vlada, “nepromišljenom politikom i taktikom”, dovela do toga da jedino SPC od svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori nema potpisan ugovor sa državom o međusobnoj saradnji.

“Svih ovih godina naša Crkva se diskriminatorski optužuje za odbijanje prijavljivanja pred državom, što bi primjenom novog bezakonog Zakona proizvelo njenu još izrazitiju diskriminaciju”, rekli su iz MCP.

Kako su dodali, od početka epidemije koronavirusa crkva je razumjela ozbiljnost situacije i momentalno, sa prvim Vladinim mjerama, obustavila sva okupljanja vjernika u svojoj organizaciji.

“Privremeno obustavljanje litija je mjera koja je pokazala našu maksimalnu odgovornost, iako, od samog početka, nije naišla na simpatije velikog broja građana”, naveli su iz MCP.

Iz MCP su kazali da su od početka nudili Vladi operativnu i konkretnu saradnju.

“Nudili smo je kao najbrojnija vjerska institucija koja okuplja najveći broj građana i čiji vjerski obredi, samim tim, zahtijevaju posebnu organizaciju, ili bar jasne i nedvosmislene razloge obustave", navodi se u saopštenju.

MCP je, kako su kazali, tražila tješnju saradnju sa NKT-om, kako bi se bolje razumjeli i kako ne bi bilo nesporazuma na terenu.

“Naše su riječi i predlozi teško dopirali do Vlade i često bismo ostajali bez odgovora”, naveli su iz MCP.

Iz MCP su kazali da posljednji događaji ispred hrama u Podgorici, privođenje i saslušavanje mitropolita Amfilohija u podgoričkoj stanici policije i kod tužioca na Cetinju i svakodnevna “medijska hajka”, jesu sve, samo ne iskazivanje dobre volje i tolerancije.

“Posljednje riječi premijera da vlast ima probleme ”samo sa SPC-om” dok sa drugim vjerskim zajednicama nema - dodatno unose konfuziju u sve ovo, optužujući crkvu da je protiv države zato što ne prihvata sramotnu diskriminaciju sadašnje vlasti”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније