Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 05. 2020. 15:01   >>  14:59

EK DONIRALA

Za prevenciju Afričke kuge svinja 333 hiljade eura

Evropska komisija donirala je Crnoj Gori 333 hiljade eura kao podršku daljem sprovođenju mjera prevencije protiv pojave bolesti Afričke kuge svinja, koja se posljednjih godina proširila evropskim kontinentom.

Kako je saopšteno iz Uprave za bezbjednost hrane, vetrerinu i fitosanitarne poslove ugovor o grantu nedavno je potpisala njihova direktorica Vesna Daković koja je ujedno i potpredsjednica Regionalne evropske komisije Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

"Crna Gora, od oktobra 2018. godine, od trenutka kada se bolest približila zemljama regiona, intenzivno sprovodi aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju, pojačan nadzor i kontrolu na graničnim inspekcijskim mjestima", navodi se u saopštenju.

Za sada, kako su kazali iz Uprave, aktivnosti koje sprovode u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ostalim državnim institucijama, kao i svim subjektima uključenim u sprovođenje mjera (lovci, terenski veterinari, držaoci svinja…) daju rezultat.

U Crnoj Gori, ističu, nije bilo pojave bolesti.

"Imajući, međutim, u vidu da i dalje postoji rizik od pojave bolesti afričke kuge svinja, posebno nakon pojave ove bolesti u nekim susjednim zemljama, Crna Gora je kroz globalni okvir za prekogranične bolesti životinja - GF-TADs mehanizam Regionalne evropske komisije OIE-a zatražila podršku EK za dalju prevenciju pojave ove bolesti", kazali su iz Uprave.

EK, koja podržava zemlje Evropske unije u mjerama na suzbijanju bolesti afričke kuge svinja, kako dodaju, odlučila je da isti pristup od ove godine bude obezbjeđen i za zemlje regiona.

"Sredstva su raspodijeljena na bazi dostavljenih programa sa mjerama za bolest afričke kuge svinja. Crna Gora dobila je podršku od 100 odsto ukupne vrijednosti planiranih mjera", navodi se u saopštenju.

Ova podrška, kako su kazali, nastavak je podrške Evropske komisije našoj zemlji u borbi protiv opasnih zaraznih bolesti životinja.

"Od 2016. godine, kada je po ocjenama svjetskih i evropskih eksperata, Crna Gora uspješno suzbila širenje bolesti kvrgave kože goveda, EK svake godine, podržava Crnu Goru u borbi sa bolestima životinja koje ne poznaju granice. Podsjećamo da je prethodnih godina ta podrška, za kontrolu bolesti kvrgave kože, i u novcu i vakcinama, iznosila oko 550.000 eura", navodi se u saopštenju.

U ovoj godini, najavljuju iz Uprave, očekuje se potpisivanje još jednog ugovora o grantu za kontrolu bolesti kvrgave kože, za koji je takođe usaglašen program mjera, vrijednosti oko 120.000 eura.

"Osim sredstava podrške EU, Vlada Crne Gore na godišnjem nivou izdvaja značajna sredstva iz nacionalnog budžeta za kontrolu i prevenciju svih opasnih zaraznih bolesti životinja, sa ciljem održavanja stabilne epizotiološke situacije, zaštite zdravlja životinja, a time i javnog zdravlja", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније