Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.L.B. ]

06. 05. 2020. 08:50   >>  10:18

PURIŠIĆ

Nije dozvoljeno plaćeno odsustvo zamijeniti godišnjim

Poslodavcima nije dozvoljeno da zaposlenima plaćeno odsustvo, zbog čuvanja djece do 11 godina, zamijene godišnjim odmorom, saopštio je ministar rada i socijalno staranja, Kemal Purišić i dodao da je to stav resora koji vodi.

Navodi i da će Ministarstvo rada i inspekcija narednih dana izaći u javnost sa definitivnim stavom o tom pitanju.

"Ovih dana se kristališe stav Vlade odnos nadležnih institucija oko tog pitanja. Čini mi se da postoje određena nerazumijevanja i zlopotrebe. Pozicija našeg Ministarstva je da je to nedozvoljeno", poručio je Purišić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Poručuje i da je institut plaćenog odsustva nešto što ima prednost u odnosu na godišnji odmor.

"Godišnji odmor može da sleduje nakon što istekne plaćeno odsustvo. Izuzetna situacija bi bila ako je to godišnji odmor iz prethodne godine, i ako prostoji problem da se on iskoristi u zakonskom roku. Međutim Zakon o radu predviđa i tu opciju da se odgodi i iskoristi kasnije", jasan je Purišić.

Ostaje, navodi ministar, da se ovih dana konačno definiše taj stav, te da će Ministarstvo rada i Uprava za inspekcijske poslove narednih dana izaći sa stavom.

Odgovorio je ministar i poslodavcima koji pozivaju radnike da se vrate na posao, iako imaju djecu mlađu od 11 godina. Purišić kaže da je naredba NKT-a nešto što mora da se poštuje.

"Ja mislim da je ta naredba bila jasna. Dok traje pandemija, dok je ta mjera na snazi poslodavci ne bi trebalo da traže povratak radnika, ako koriste plaćeno odsustvo radi čuvanja djece mlađe od 11 godina", izričit je Purišić.

Kaže i da će krizom biti najviše pogođeni zaposleni u turizmu, te da će Vlada uskoro izaći sa trećim paketom mjera.

"Mislim da će u tom paketu mjera biti potrebno da bankarski sektor više učestvuje i da će on biti vremenski ograničen i na narednu godinu", zaključio je Purišić.

Za 50 dana još 4.916 nezaposlenih

Za 50 dana pandemije korona virusa ZZZCG registrovao je još 4.916 nezaposlenih, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

On navodi da će pandemija i kriza definitivno negativno uticati na te trendove.

"Mi u prvih 50 dana imamo 4.916 novonezaposlenih na evidenciji ZZZCG", kazao je Purišić.

Prema podacima Poreske uprave, kako kaže Purišić, na 26. april evidentirano je oko 3.600 otkazanih radnih odnosa.

"Srećom imamo oko 1.700 novoprijavljenih, pa se u tom dijelu umanjuje potencijalna stopa nezaposlenosti", kaže Purišić.

Ističe i da se oko 520 njih prijavilo na evidenciju nezaposlenih i, kako dodaje, to su ljudi koji su pokazali želju da se ponovo zaposle.

"Ovo ostalo, bojim se da je u dobroj mjeri rezultat najava Vlade da pomogne nezaposlenim i najava programa novog zapošljavanja, koje dolazi u procesu namjere Vlade da legalizuje neke neformalna poslove. Vjerujem da je u dobroj mjeri to rezultiralo ovako značajnom broju prijavljenih na ZZCG", kazao je Purišić.

On je istakao i da tokom marta, gotovo niko nije otpustio radnike.

"U toku aprila je došlo do otpuštanja, posebno kada su došle mjere da će se davati subvencije za nova zapošljavanja radnika sa evidencije ZZZCG", kazao je Purišić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније