Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

06. 05. 2020. 11:52   >>  11:50 2

SRPSKI NACIONALNI SAVJET

Emituju program prilagođen potrebama srpskog naroda u CG

Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori saopštio je da, od samog uvođenja onlajn nastave, već duže od mjesec dana srpski mediji – Srpska radio televizija i portal „Srpske novine“ emituju obrazovni program prilagođen potrebama srpskog naroda u Crnoj Gori, suprotstavljajući se tako, kako navode, projektu potiskivanja srpskog jezičkog i istorijskog identiteta.

"Kako se preko obrazovnog sistema, odnosno školskih programa i ideološki koncipiranih udžbenika najneposrednije i najefikasnije postižu efekti zatiranja tradicionalnih vrijednosti srpskog naroda, to je Redakcija obrazovnog programa srpskih medija u izuzetno teškom vremenu organizovala serijale obrazovnih emisija o srpskom jeziku i srpskoj nacionalnoj istoriji u Crnoj Gori, uz učešće velikog broja naučnih i visokoobrazovanih prosvjetnih radnika", navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da je beskrajan niz, kako kažu, proizvoljnih, nenaučnih i netačnih informacija u programima i udžbenicima za srednje i osnovne škole, a koji imaju za cilj, smatraju u Savjetu, jednostrano ideološko oblikovanje svijesti mladih generacija i njihovog emotivnog, saznajnog i uopšte intelektualnog usmjeravanja prema vrijednostima koja se temelje na istorijskom, kulturnom i duhovnom naslijeđu, stvorenom na srpskom jeziku i srpsko-pravoslavnom civilizacijskom kontekstu.

"To ukazuje na težnje njihovih autora da se u doglednoj budućnosti srpsko nasleđe u potpunosti potisne iz Crne Gore. Kao odgovor na očigledni pokušaj asimilacije srpskog naroda, srpski mediji su se potrudili da u svojim obrazovnim emisijama „Srpski na srpskom“ i „Srpsko nasleđe“ zainteresovanim učenicima, i ne samo njima, pokušaju nadoknaditi ono što im, zloupotrebljavajući obrazovni sistem, uskraćuje Ministarstvo prosvjete, a to su nastavni sadržaji iz srpskog jezika, srpske književnosti, kulture i istorije za koje se najdublje vezuju kolektivna osjećanja baštinika srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta", navode u saopštenju.

Obrazovne emisije povećene srpskom jeziku i književnosti i srpskoj nacionalnoj istoriji emituju se svakog radnog dana, uz reprizni termin, što je izuzetno pozitivno primljeno kod gledalaca i slušalaca srpskih medija, navode u Srpskom nacionalnom savjetu. 

"Srpski mediji, ohrabreni kvalitetnim prihvatanjem obrazovnog programa, već od sledećeg vikenda, svim neradnim danima, odnosno subotom i nedjeljom u prijepodnevnim terminima, redovno će na svom programu emitovati časove vjeronauke u saradnji sa sveštenstvom i vjeroučiteljima Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici," zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније