Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 05. 2020. 20:54   >>  20:53 5

CRKVENA OPŠTINA BERANE

"Vjernici se okupili spontano"

Smatramo nečasnim da neko okrivljuje pravoslavne sveštenike za „širenje zarazne bolesti“ i to sveštenike grada u kojem nije zabilježen nijedan slučaj zarazne bolesti na koju se konkretno cilja, saopštila je Srpska pravoslavna crkvena opština Berane.

Kako navode, oni izražavaju javno neslaganje i bunt protiv, "agresivnog postupanja prema pravoslavnim sveštenicima, na koje se bez ikakvog razloga okomila beranska policija i imenovani tužilac".

"Kao pravoslavni vjernici, izražavamo nadu da će se svi činioci beočuga zvanog progon pravoslavlja 18. maja ove godine (kada su naši, beranski, sveštenici i monasi pozvani da se 'jave u Osnovno državno tužilaštvo u Beranama', u 8.00 časova, i to lično tužiocu Marku Bojoviću) urazumiti i osloboditi okrivljene 'osnovanih sumnji', a preko njih osloboditi i sve pravoslavne vjernike i građane Berana svoje osionosti i antipravoslavne histerije", navode u saopštenju.

Ističu da mjere Vlade Crne Gore ne zabranjuju molitvu kao čin, a dozvoljavaju, kako navode, sve djelatnosti „od značaja za zdravlje i život građana“.

"Činjenica da su sveštenici i monasi molitvenim hodom, između ostalog, obišli i glavnu beransku ulicu, koja nosi ime Mojsija Zečevića, igumana manastira Đurđevi Stupovi, te činjenica da je glavna ulica najposjećenija ulica u gradu, ne daje za pravo nikome, pa ni 'savjesnom' i 'upornom' novoprojavljenom tužiocu da svešteničko ispovijedanje vjere (a vjeroispovijedanje nije, to bi kao pravnik trebalo da zna, zakonom zabranjena ni kao privatni ni kao javni čin) dovodi u vezu sa okupljanjem većeg broja građana Berana, a posebno mu ne daje za pravo da svojim paušalnim ocjenama dovodi iste u vezu sa organizacijom bilo kog javnog skupa", navode u saopštenju.

Oni tvrde da su se vjernici Berana spontano okupili kako bi primili molitve svojih sveštenika.

"Đurđevdan je za svakog vjerujućeg pravoslavnog Beranca poseban datum, dan Sveca Zaštitnika ovoga grada", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније