Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

14. 05. 2020. 13:34 >> 13:35

ZAHTJEV DPNCG

Policija da omogući novinarima da rade svoj posao

Društvo profesionalnih novinara (DPNCG) traži od rukovodstva Uprave policije da obuči svoje službenike kako bi znali da je posao fotoreportera i novinara u javnom interesu i da nemaju prava da im uskraćuju izvještavanje.

"Protestujemo zbog hapšenja dopisnika 'Novosti' Veliše Kadića i njegovog sprečavanja da radi svoj posao i zbog toga ćemo uložiti pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Reporter tvrdi da su mu uništeni snimci iz telefona, iako se predstavio da je službeno angažovan, da mu je policija sasula biber sprej u oči. On je pušten nakon što je dao izjavu u nikšićkom Centru bezbjednosti. Kadić je četvrti novinar koji je od početka godine priveden što je sasvim dovoljan razlog za zabrinutost kada je u pitanju demokratski sistem kakav bi Crna Gora trebalo da bude", ističu u DPNCG.

Kako smatraju, nedopustivo je da u državi tokom godine više ima novinara kojima su stavljane lisice na ruke, nego riješenih slučajeva kada su u pitanju napadi na novinare i medijske kuće.

"U velikom broju predmeta Evropski sud je utvrdio da države ugovornice imaju pozitivnu obavezu da osiguraju zaštitu onih koji su izloženi riziku od fizičkih i drugih napada zbog ostvarivanja svog prava na slobodu izražavanja. To ne može biti izuzetak ni u slučajevima brutalnog postupanja policije, koje bilježe reporteri. O alarmantnosti pada rejtinga Crne Gore na ljestvicama slobode izražavanja govore posljednji izvještaju uglednih svjetskih organizacija", zaključuje se u saopštenju DPNCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније