Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar, Objavila: R.B. ]

16. 05. 2020. 10:07   >>  10:05 1

I DALJE SE NADAJU

Maturanti ne odustaju od maturske večeri

Za maturante generacije 2020. mjera prekida odlaska u školu zbog novog koronavirusa stigla je u vrijeme njihovih planova o odlasku na fakultet, novim poslovima, kraju srednjoškolskog druženja i naravno maštanja o najvažnijoj noći u njihovom životu – maturskoj večeri. I dok još nema zvanične informacije o tome da li će se organizovati tradicionalna proslava mature, među maturantima u Crnoj Gori nada ne jenjava.

Maturant podgoričke gimnazije „Slobodan Škerović“, Balša Božović, smatra da bi u narednom periodu, kada opasnost od pandemije prođe, škole trebalo da organizuju proslavu.

„Čvrsto vjerujemo da će se malo kasnije, možda u narednih mjesec ili dva organizovati matursko veče i da ćemo ponovo svi da se družimo i provedemo jednu noć zajedno,“ kazao je Balša.

Balšina drugarica Nevena Đuretić, rekla je da matursko veče za njih ne predstavlja samo veče glamuroznih toaleta, profesionalne šminke i frizura, već krunu njihovog dosadašnjeg školovanja i prekretnicu ka jednom sasvim novom poglavlju života.

„Ne predstavlja samo proslavu i okupljanje, ne predstavlja samo oblačenje haljina već predstavlja krunisanje svega što smo prošli, završetak djetinjstva i ulazak u svijet odraslih. Samim tim što nismo imali maturu ni poslednje mjesece srednje škole osjećaćemo se kao da smo naglo utonuli u svijet odraslih i osjećaćemo se kao da nam fali jedan dio nas,“ istakla je Nevena.

„Pratioce smo već bili dogovorili, ko će sa kim da ide još mnogo ranije, samim tim što smo to isčekivali nekako čitav život. Ja sam takođe već izabrala haljinu i isplanirala kako ću da izgledam, kao i gotovo cijelo moje društvo,“ kazala je Navena.

Psihološkinja Darija Petović Bambur istakla je da je za maturante proslava mature bila njihova prilika da se po prvi put osjećaju kao odrasli. Istovremeno matursko veče je bila i jedna od najizvjesnijih događaja u njihovom životu.

„To jeste jedan trenutak sazrijevanja i suočavanja sa činjenicom da u životu vrlo često stvari ne idu onako kako smo mi priželjkivali i očekivali, što ne znači da i dalje ne mogu biti jako lijepe,“ poručula je Petović Bambur.

Balša i Nevena kažu da su mladi svjesni situacije, te da su se pridržavali svih mjera kako ne bi ugrozili zdravlje kako njih samih tako i njihovih najbližih. Nadaju se, međutim, da će pandemiji uskoro doći kraj te da će posljednji zajednički ples ipak odigrati.

„Vjerujem i kad se dozvoli okupljanje da ćemo, iako ne bude maturske večeri, mi da nađemo način da proslavimo kraj srednje škole – da li će to biti ovdje u našem dvorištu ili negdje drugdje uz roštilj i neko druženje da proslavimo našu srednju školu,“ zaključio je Balša.

I Petović Bambur smatra da je veoma važno da se nađe način da se matura kao simboličan, ritualan prelazak u u novo, zrelije doba obilježi.

„Imamo jedan lijep primjer ovdje u Podgorici, u podgoričkoj gimnaziji jedna djevojka je svoje matursko veče imala u krugu svoje porodice u svojoj kući, što je zaista jedan lijep način i može biti primjer kako ovaj važan momenat ipak proslaviti,“ objasnila je Petović Bambur.

I širom svijeta maturanti osmišljavaju alternativne načine da proslave svoje matursko veče - uglavnom virtuelno, u krugu porodice, a crnogorski maturnati kažu da im je u cijeloj situaciji utjeha i to što znaju da nisu sami te da njihovi vršnjaci širom svijeta prolaze kroz isto.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније