Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

16. 05. 2020. 11:40 >> 11:39
1

ZA POBOLJŠANJE POLOŽAJA

Podrška LGBTIQ zajednici od ombudsmana

U susret sjutrašnjem Međunarodnom danu protiv homo/bi/transfobije upućujemo snažnu poruku podrške LGBTIQ zajednici u istrajnoj borbi za poboljšanje položaja i prihvatanja u društvu, nastavljajući da pružamo konkretan doprinos zaštiti i promociji njihovih prava i sloboda, poručio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda povodom sjutrašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije.

"Podsjećamo da je neusvajanjem Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola (za šta se zalažemo od 2012.godine) poslata poruka nedostajuće političke volje i upitnog poznavanja koncepta ljudskih prava i sloboda, u odnosu na ostvarivanje prava LGBT osoba. Ipak, neupitna je obaveza države da u svim konkretnim činjenično – pravnim situacijama neposredno primijeni međunarodni ugovor i praksu kada odlučuje o pravima i slobodama pojedinaca iz ove zajednice", saopštio je ombudsman Siniša Bjeković.

Kako ističe, uprkos postojećim zakonodavnim rješenjima kojima je obezbijeđena zaštita po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta u krivično-pravnom i prekršajno-pravnom postupku, broj prijavljenih slučajeva koji potencijalno sadrže elemente krivičnog djela počinjenog iz mržnje i govora mržnje prema LGBT osobama je u porastu, a krivično gonjenje za ta krivična djela uglavnom izostaje.

"Iako je u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore iz 2019. godine konstatovano da je saradnja između civilnog društva i policije u ovoj oblasti konstruktivna, potrebno je poboljšati bilans rezultata krivičnih gonjenja u slučajevima govora mržnje, što je saglasno zapažanjima Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) da se krivični postupci u slučajevima nasilja prema LGBTI osobama olako odbacuju i da se većina slučajeva tretira kao prekršaj", navodi ombudsman.

Kontinuirana edukacija sudija, tužilaca i policijskih službenika još uvijek je, kako dodaje, stvarna potreba, jer se na govor mržnje i krivična djela počinjena iz mržnje mora reagovati izricanjem djelotvornih, proporcionalnih i odvraćajućih sankcija, uz pravilno prepoznavanje svih otežavajućih okolnosti.

"Prema podacima Uprave policije u 2019. godini ovom organu je podnijeto 100 prijava na diskriminatorno postupanje, a seksualna orijentacija je činila osnov diskriminacije u 89 slučajeva. Čak 88 odsto uopšte registrovanih prijava odnosile su se na uvredljive komentare koje su građani iznosili na facebook profilima. Posebno zabrinjavaju informacije koje dobijamo od civilnog sektora o brojnim neprijavljenim slučajevima nasilja prema transrodnim, rodno varijantnim i interpolnim osobama, naročito u porodicama", zaključuje se.  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније