Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

17. 05. 2020. 09:40 >> 09:38

CGO

Na homoseksualnost se i dalje gleda kao na bolest

Na Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje na potrebu funkcionalnog unaprijeđenja mehanizama zaštite prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori i ostvarivanja ravnopravnosti LGBTIQ zajednice u društvu.

Iako postoji pomak u prepoznavanju i poštovanju prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori to još ne rezultira punom prihvatanju LGBTIQ osoba u crnogorskom društvu.

''Naša istraživanja to potvrđuju i kroz percepcije i stavove građana i građanki. Tako posebno zabrinjava nalaz da se homoseksualnost i dalje tretira kao bolest koju treba liječiti. Ipak, građani i građanke većinski prepoznaju ugroženost LGBTIQ osoba u Crnoj Gori i da im treba pomoć u ostvarivanju prava. Stereotipno društveno uokviravanje, diskriminacija i nasilje prema autovanim ili pretpostavljenim LGBTIQ osobama, ali i institucionalno uslovljavanje dijela LGBTIQ osoba doprinose produžavanju stigmatizacije ove zajednice i njihovom strahu od neprihvatanja'', saopštili su iz CGO. 

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana protiv homofobije, bifobije i transfobije je „razbijanje tišine“.

''Ta poruka je usmjerena ka LGBTIQ osobama, ali i prema ostalim dijelovima društvima čiji su pojedinci odgovorni za stvaranje klime prihvatanja autovanih LGBTIQ osoba. Razbiti tišinu u vezi sa dijelom sopstvenog identiteta u Crnoj Gori je još rizično, jer i nalazi istraživanja opominju da je crnogorsko društvo podijeljeno kad je u pitanju podrška LGBTIQ pravima. Naši građani i građanke, kako navode, bi bili skloniji da prihvate prijatelja ili poznanika homoseksualne orijentacije nego sopstveno dijete'', navode iz CGO.

Ali, u prilog ovogodišnjem fokusu ovog dana ide većinski stav građana i građanke Crne Gore da bi javne naučne diskusije o temama i problemima vezanim za LGBTIQ osobe bile korisne za razumijevanje i prihvatanje pripadnike ove zajednice, pozitivan trend u prevladavanju stereotipa kad su u pitanju praktični izbori, kao i ogroman rast onih koji iskazuju pozitivan stav prema predavanju LGBTIQ prava iz naučno utemeljene vizure u školama.

''To sve treba usmjeriti ka stvaranju povoljne klime za unaprijeđenje poštovanje prava LGBTIQ osoba i njihovo puno uvažavanje i prihvatanje. Treba podsjetiti da je Skupština Crne Gore 2019. godine pala na ispitu razumijevanja važnosti jednakog tretmana svih njenih građana i građanki kada Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola nije uspio da se probije dalje od političkih kalkulacija dijela poslanika'', saopštili su iz CGO.

Iz Centra za građansko obrazovanje se nadaju da će 2020. godina biti prilika za popravni ispit i ispravljanjem ove nepravde jer se radi o jednom od najvažnijih zakona za LGBTIQ zajednicu u Crnoj Gori.

''Kriza na svim poljima, koju Kovid-19 i dalje drži aktivnom, upozorenje je i za sve propuste i slučajeve diskriminacije LGBTIQ osoba zbog nemogućnosti pristupa potrebnim medicinskim sredstvima i mehanizmima podrške, ali i izloženosti nasilju u neprihvatajućim primarnim socijalnim grupama, odnosno porodicama'', navode u saopštenju.

Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) uspostavljen je 2004. godine radi ukazivanja na nasilje i diskriminaciju koju trpe lezbejke, gej, biseksualne, transrodne, inter-rodne osobe i druge osobe sa različitom seksualnom orijentacijom, rodnim identiteom ili izražavanjem, i polnim karakteristikama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније