Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

18. 05. 2020. 20:43 >> 20:51
1

ŠEHOVIĆ NAJAVIO

Od septembra digitalna transformacija obrazovnog sistema

Ministar prosvjete Damir Šehović najavio je pilot projekat "Digitalna učionica" kojim će se, kako je naveo, započeti sveobuhvatna digitalna transformacija obrazovnog sistema.

"Slobodno mogu reći da je to prekretnica koja znači modernizaciju i osavremenjavanje obrazovnog procesa a istovremeno i odustajanje od anahronog tradicionalnog prevaziđenog načina prezentiranja nastavnog sadržaja", kazao je Šehović, gostujući u Dnevniku TVCG.

Kako je saopštio, projekat podrazumijeva da, od 1. septembra, svaki učenik prvog razreda, svih sedam i po hiljada učenika u 500 odjeljenja i njihovih 500 nastavnika, pored klasičnih udžbenika ima i dodatak digitalnih udžbenika, odnosno digitalnih sadržaja.

"Ti digitalni sadržaji će biti prikazani u formi 2D i 3D animacija, video materijala, simulacija, virtuelnih modela koji će biti vezani za nastavni plan i program i za sadržaj samog udžbenika. Djeca će na savremen, evropski način od naredne školske godine biti u prilici da apsorbuju znanje i da im to znanje bude trajnije", kazao je Šehović.

Kako je najavio, sjutra će biti potpisan ugovor sa kompanijom M:tel, koja će finansirati taj projekat.

Takođe, Šehović je kazao da je u planu da sve učionice budu opremljene kvalitetnim wi-fi signalom. Takođe, plan je da se do septembra zamijeni sva računarska oprema u svim osnovnim i srednjim školama i da se nabave pametne table i smart televizori do šestog razreda osnovne škole, za šta je Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, izdvojilo 4-5 miliona eura.

Elektronski upis: Prvog dana upisano 2.800 učenika

Elektronski upis u osnovne škole počeo je danas. Šehović je saopštio je da je prvog dana preko tog servisa upisano oko 2.800 učenika.

On je istakao da je servis je elektronskog upisa dostupan roditeljima 24 sata, da je maksimalno pojednostavljena procedura, te da su roditelji lišeni potrebe predavanja bilo kakvih dokumenata jer je proces do kraja automatizovan.

"Koliko je dobro prihvaćen ovaj servis najbolje govori podatak da je danas upisano oko 2.800 učenika. To znači da je na ovaj način, već prvog dana, upisano oko 40% učenika koji imaju pravo upisa", kazao je Šehović.

Završetak školske godine po planu

Ministar prosvjete je kazao da će se, zahvaljujući projektu "Uči doma", na regularan način zaokružiti nastavna godina, koja će se završiti u skladu sa projekcijom koja je definisana školskim kalendarom. To znači da će nastavna godina biti završena 12. juna, odnosno 20. maja za učenike završnih razeda osnovnih u srednjih škola.

"Projektom Uči doma sačuvali smo djeci, ono što je najvažnije, njihovo zdravlje, ali smo i omogućili kontinuitet učenja, što je bila suština čitave priče", naglasio je Šehović.

Saopštio je da je u projekat bilo uključeno 240 nastavnika iz 34 škole koji su snimili 1700 predavanja.

"Broj pregledana na Jutjub kanalu je preko 3 miliona, imamo 95.00 korisnika elektronske platforme. To govori da je ovaj projekat u potpunosti zaživio", kazao je Šehović.

On je naglasio da je sve spremno za početak organizacije polaganje maturskih i polumaturskih ispita.

"Rokove smo utvrđivali u skladu sa preporukama IJZ jer ne želimo ni na ovoj način da ugrozimo zdravlje bilo kojeg učenika. Sama procedura polaganja ispita biće organizovana tako da ćemo ispoštovati preporuke medicinske struke", naveo je Šehović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније