Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 05. 2020. 09:48 >> 09:57

HRAPOVIĆ

Ulaganje u zdravstvo nikad nije bilo važnije

Panademija koronavirusa pokazala je da je više nego ikada važno da ulaganja u zdravstvene sisteme ostanu visoko pozicionirana u zvaničnim političkim planiranjima, čime se doprinosi zdravlju i dobrobiti stanovništva, kazao je ministar zdravlja Crne Gore, Kenan Hrapović tokom 73. zasijedanja Svjetske zdravstvene skupštine koja se juče i danas održava u Ženevi.

Hrapović je govorio u ime devet država članica zdravstvene mreže jugoistočne Evrope, kojom Crna Gora predsjedava od 1.jula 2019. godine.

"Pandemija Kovid-19 snažno je pogodila zemlje sa srednjim dohotkom otkrivajući nam da je suština zdravstva ulaganje, a ne trošak", poručio je Hrapović tokom video zasijedanja SZO skupštine na kojoj je učestvovalo oko 300 delegata.

On je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju je SZO pružala Crnoj Gori u borbi protiv pandemije Koviod 19 (detekcija, mitigacija, prevencija i suzbijanje obolijevanja uz komunikaciju rizika).

"Ukupno su realizovane tri ekspertske posjete SZO – jedna koja se bavila ocjenom spremnosti sistema da reaguje u vanrednoj situaciji, druga procjenom kliničkih kapaciteta i postupanja sa eventualno oboljelima, i treća – labaratorijskih kapaciteta i praksi Instituta za javno zdravlje. Od strane SZO eksperata ocijenjeno je da je Crnogorski zdravstveni sistem spreman da odgovori izazovu", kazao je Hrapović.

Ministar je dodao da je Crna Gora, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, jedna od rijetkih zemalja koja je počela uvođenje mjera za sprečavanje importacije novog koronavirusa prije pojave prvog slučaja obolijevanja što je, kako je kazao, rezultiralo time da je naša zemlja među posljednjima u Evropi imala importaciju virusa na svojoj teritoriji i dodao da su na to izuzetno ponosni.

"Crna Gora je 17.marta potvrdila prva dva slučaja inficiranja novim koronavirusom. Formirani su karantini, privremene bolnice na osnovu razrađenih scenarija. Uspjeli smo da razvučemo epidemijsku krivu kako ne bi došlo do opterećenja zdravstvenog sistema.Veoma važnim smatram za istaći da je našem odgovoru na Kovid 19 posebno doprinijela dobro pripremljena i realizovana komunikacija o riziku. Od početka januara, zdravstveni sistem je blagovremeno informisao građane o rizicima i pripremao javnost na nadolazeću epidemiju. Prema poslednjem istraživanju 95% crnogorskih građana smatra da je dobro informisano o novom virusu korona", kazao je Hrapović.

Ministar je kazao i da su svi pokazatelji na strani dobro odrađanog posla koji potpisuje crnogorski zdravstveni sistem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније