Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

20. 05. 2020. 14:50 >> 14:50
1

CDT

CG još uvijek može da napravi korake ka modernoj demokratiji

Centar za demokratsku tranziciju (CTD) je povodom obilježavanja jubileja - 20 godina postojanja, objavio dokument kroz višegodišnji rad na projektima procjene ispunjavanja političkih kriterijuma za članstvo, ali i u drugim oblastima, i dali svoje viđenje “kritičnih tačaka” ovog procesa.

Objavljivanjem dokumenta CDT želi dati doprinos dijalogu koji je Vlada pokrenula sa važnim društvenim akterima.

''Izradu ovih sugestija smo preuzeli kao jednu od obaveza na sastanku sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem koji je održan 19. februara u okviru inicijative “Savez za Evropu”, navode iz CDT-a.

Budući da je ovo godina jubileja - 20 godina postojanja CDT-a i zalaganja za bolju i pravedniju državu, kako kazu, objavljivanje ovog dokumenta je jedan od načina za njegovo obilježavanje.

''U njemu smo, kroz sublimaciju našeg višegodišnjeg rada na projektima procjene ispunjavanja političkih kriterijuma za članstvo, ali i u drugim oblastima, dali svoje viđenje “kritičnih tačaka” ovog procesa'', naovde u saopštenju. Akcenat nijesmo stavljali na dosadašnje domete razvoja crnogorskog društva, već na pojave koje taj razvoj usporavaju, ugrožavaju ili koče, onako kako smo i razumjeli sadržaj dijaloga koji je pokrenut'', porucili su iz CDT-a.

Evropske integracije iz ugla unutrašnjih prilika su, kako navode, u fokusu većine naših sugestija.

''Cilj nam je da i na ovaj način pokušamo dati doprinos prevazilaženju ključnog nedostatka naše političke scene - skromnom sadržaju politike u Crnoj Gori. Pravih političkih ideja je sve manje na sceni, politikantstva je sve više, pa smo se kroz dokument podsjetili i nekih mudrih ljudi čijim bi se idejama svi češće trebali vraćati'', ističu u saopštenju.

Zajednički imenitelj za rješenje ključnih problema je, kazu, što hitnije obnavljanje započetog dijaloga.

''I prije i poslije koronavirusa, uspjeh tog dijaloga će se mjeriti samo pozitivnim promjenama sadašnjeg stanja. Dio problema može biti riješen u kratkom roku, a drugi dio zahtijeva više vremena za rješavanje'', pise u saopstenju.

Navode da je uspjeh inicijative “Savez za Evropu” je uslovljen voljom, otvorenošću i odlučnošću svih aktera, a najprije onih najmoćnijih.

Ističu da iako je ostalo malo vremena, vjeruju da još uvijek ima prostora da Crna Gora napravi korake ka modernoj demokratiji.

U saopštenju citiraju Mihaila Lalića - “Svaka prepreka izgleda neprelazna, kad je čovjek spreman da se pred njom povuče”.

''Razrada ideja koje ovdje iznosimo se nalazi u CDT-ovim analizama, predlozima praktične politike i drugim publikacijama koje su javno dostupne a time i provjerljive. Smatrali smo da u dokumentu ovoga tipa nije potrebno nabrajati izvore na kojima temeljimo naše zaključke, ali su oni dostupni svim zainteresovanim stranama. Ostajemo otvoreni za sve dobronamjerne sugestije i kritike naših stavova iznijetih u ovom dokumentu i za javni dijalog o njihovom sadržaju'', zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније