Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila:M. M ]

26. 05. 2020. 17:47   >>  18:07 10

NEDOSTAJE OPRAVKA KROVA

Nakon liječenja u bolnici, Darinku čeka sređen dom

Sedamdesetdvogodišnja Darinka Živković iz Dragalja koja je godinama preživljavala u, za život, nedostojnim uslovima, primljena je u kotorsku Opštu bolnicu i ljekari će pomoći njen oporavak. Darinku su volonteri organizacije "Kotorsko srce" prije nekoliko mjeseci pronašli u trošnoj kući u Dragalju, na rubu egzistencije. Zahvaljujući volonterima, kada izađe iz bolnice imaće topao i čist dom.

Volonterka organizacije "Kotorsko srce" Dušanka Petrović, koja za Portal RTCG govori o nevoljama koje su zadesile Darinku, kaže kako je starost teška. Još je teža u samoći i nemaštini, no to, kaže, ipak najbolje Darinka zna.

Volonteri su apelovali na sve humane ljude da pomognu, a priroitet je, kako ističu srediti krov na kući u Dragalju.

Volonterka organizacije "Kotorsko srce" Dušanka Petrović, kaže za Portal RTCG, da im je, kada su dobili dojavu od prijatelja, sa fotografijom zapuštene starice, teško bilo da povjeruju da neko u XXI vijeku može da preživi u takvim uslovima.

Nije im dugo trebalo da se uvjere u užasnu, ali nažalost istinitu stvarnost. Darinku su uspjeli da lociraju uz pomoć vatrogasaca iz Perasta. "Zatekli smo užasnu sliku", kaže Dušanka.

 

Petrović kaže da su u trošnoj, neuslovnoj kući pronašli, uplašenu staricu.

"Kad nas je ugledala, bila je nepovjerljiva, valjda iz straha da je ne povrijedimo. Kasnije smo saznali da su valjda komšije jako loše postupale prema njoj," kaže Dušanka Petrović.

No, nakon početne nelagode i nepovjerenja, kako kaže Petrović, kada se uvjerila u dobronamjernost volontera, pokazala je lice jedne vrlo blage, dobre i inteligentne osobe.

Darinka Živković nema nikog. Majku ne pamti, a bez oca i maćehe ostala je prije skoro dvije decenije.

Tada je, prenosi nam Dušanka Petrović, Darinka odlučila da se iz Herceg Novog, vrati u Dragalj, jer je propala firma PKB u kojoj je zaradila penziju od 172 eura.

 

Darinka je volonterima dozvolila da očiste i urede jednu malu montažnu kućicu, koju joj je, kako kaže, otac dobio poslije zemljotresa.

"Kuću smo očistili, okrečili, priključili struju, bistijernu napunili vodom, pripremili drva, donijeli namještaj, garderobu, frižider, TV. Sve je to donacija dobrih ljudi," kaže Petrović.

 

Darinka, zbog koronavirusa nije podizala ni penziju, nije imala prevoz, pa su je volonteri odvezli da podigne novac. 

Slabašnog je zdravlja. Petrović dodaje da su je odvezli i kod oftalmologa, jer je izgubila vid na jedno oko.

"Sad pokušavamo da spasimo šta se spasiti može. Slabo vidi i na drugo oko, ali nadamo se da će biti bolje," kaže Petrović.

Dušanka vjeruje da Darinku treba hospitalizovati.  Ovih dana volonteri se nadaju da će se naći način da je lekari prime na bolničko liječenje.

 

Volonterka iz "Kotorskog srca" kaže da je ostalo da se riješe problemi sa strujom, jer su se računi nagomilali. Živković u mraku živi od 2015. godine kada joj je zbog duga isključena električna energija.

"Ovo je sada naša draga Bakili, kako je zovemo iz milja nas četrdesetak volontera iz "Kotorskog srca"," kaže Petrović.

Svaki dan neko od volontera izađe do Dragalja, da obiđe sedamdesetdvogodišnju staricu.

 

Sačeka ih naložen šporet, vrela voda za kafu, zajedno marenduju, pričaju, šale se, friziraju i kupaju Darinku. I to je ono što je joj nedostajalo, pažnja, briga i razgovor.

"Ona je postala naš najveći ponos", kažu volonteri iz "Kotorskog srca".

 

 

"Koja služba u sistemu je zakazala nije moje da komentarišem, važno da nije zakazala ljudskost i ljubav za nemoćne i usamljene" , kaže Petrović.


Opština Kotor pokrila troškove goriva za šest kombija i četrdesetak kola kojima su, kaže Petrović, podijelili oko 1700 paketa Crvenog krsta.

Istakla je fantastičnu saradnju i pomoć Vatrogasnog društva Perast, i dodala da je Opština izašla u susret i pomogla. 

Darinki sada fali još krov, koji onako urušen, predstavlja ogromnu opasnost po nejaku staricu koja živi sama.

Volonteri mole humane ljude, donatore, sve koji mogu i žele, da pomognu da se popravi i krov na trošnoj kući sedamdesetdvogodišnje Darinke iz Dragalja.

Milica Mandić, Portal RTCG

 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније