Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

20. 05. 2020. 12:46   >>  19:42 1

RASPRAVA U SKUPŠTINI

Amnestija da ne važi za teško ubistvo

Zakon o amnestiji, kojim je predviđeno skraćenje pravosnažne kazne zatvora 15 ili deset odsto osobama koje su pravosnažno osuđene za pojedina krivična djela, ne bi trebalo da važi i za teško ubistvo, ocijenjeno je u današnoj raspravi u crnogorskom parlamentu.

Poslanici su raspravljali o zakonu o amnestiji, koji su predložili poslanici vladajuće koalicije, osim Socijaldemokrata.

Zakon je obrazlažen kao nužna mjera u aktuelnoj situaciji epidemije koronavirusa radi rasterećenja zatvora i smanjena broja radno angažovanih službenika.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Strahinja Bulajić kazao je da Demokratska partija socijalista zakonom o amnestiji obezbjeđuje podršku ne samo za amnestirane nego i za „članove njihove familije“.

„Ovo je sređivanja stanja u režimu, jer osim određenih izuzetaka u zatvoru se nalaze osobe koje su bliske režimu“, naveo je Bulajić.

On je upitao ukoliko je predlog Zakona o amnestiju human gest i rasterećenje natrpanosti zatvora, zašto se uvijek vlast dosjeti toga uoči izbora.

Bulajić je istakao da ne može glasati za zakon ukoliko se ne prihvate tri amandmana DF-a.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala je da pravda mora biti jednaka za sve.

“Predlogom zakona ne ostvaruje se svrha kažnjavanja”, ocijenila je ona.

Vuksanovoć Stanković je dodala da SDP podržava amndmane kojima jepredviđeno da amnestiji ne važi za učinioci krivičnih djela teških ubistava.

Poslanica Socijalističke narodne partije Danijela Pavićević kazala je da u svim pravno uređenim društvima postoji amnestija, ali da tim aktom ne mogu biti obuhvaćeni počinioci najtežih krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata, teško ubistvo.

„Ono što je interesentno da je 2010. i 2013. godine teško ubistvo bilo izuzeto iz amnestija, što danas nije slučaj“, kazala je Pavičević.

Ona je navela da amandman o izuzeću teških ubistava mora biti prihvaćen.

„Ukoliko se usvoji ovakav Predlog zakona biće jasno ko je to tako blagonaklon prema počiniocima najtežih krivičnih djela“, rekla je Pavićević.

Predsjednik Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović rekao je da ako se ne usvoji njihov amandman poslanici te partija neće glasati za Predlog zakona.

„Stav o amandmanu će opredijeliti stav SD-a o zakonu“, naveo je Brajović i kazao da očekuje da će predlagač prihvatiti amandman koji su predložili sa Forcom i Hrvatskom građanskom inicijativom (HGI).

Brajović je rekao da je potrebno razmisliti o tome kako razmišljaju žrtve tih djela. „Treba razmišljati i o tome kakvu bol osjećaju porodice žrtava“, poručio je Brajović.

On je naveo da milost postoji u nadležnostima Skupštine, ali treba da treba da budu vrlo oprezni i osjetljivi kada to rade.

„I zato ne gledam blagonaklono na zakone o amnestiji, ali razumijem da se u određenim trenucima oni podnose i usvajaju u ovom parlamentu“, zaključio je Brajović.

Predlog zakona o amnestiji podnijeli su poslanici Miloš Nikolić, Andrija Popović, Genci Nimanbegu, Ervin Ibrahimović, Adrijan Vuksanović, Danijel Živković i Jovanka Laličić.

Predlogom zakona predviđeno je skraćenje kazne zatvora 15 odsto za pojedina krivična djela osobama koja su pravosnažno osuđena i nalaze se na izdržavanju kazne.

Za lica koja pravosnažno osuđena za pojedina krivična djela, a nijesu počela izdržavanje kazne zatvora, njeno skraćenje je deset odsto.

Amnestija na važi za najteža krivična djela - ratne zločine protiv civilnog stanovnistva, terorizam i trgovinu ljudima, silovanje, pranje novca, kriminalno udruživanje i stvaranje kriminalne organizacije, zlostavlajnje maloljetnog lica, nasilje u porodici.

Od amnestije su izuzete osobe koje su osuđene na 40 godina zatvora i za kojima je izdata potjernica.

Poslanici SD, Force i HGI zatražili su da se predloženi zakon o amnestiji ne odnosi na krivično djelo teško ubistvo.

Amandman o tome dostavili su parlamentu Ivan Brajović, Boris Mugoša, Genci Nimanbegu i Adrijan Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније