Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

23. 05. 2020. 16:19 >> 16:23
1

PORUKA SUŽIVOTA

Imami i sveštenici za iftarskim stolom u Pljevljima

Pripadnici Islamske vjeroispovjesti sjutra slave Ramazanski bajram, jedan od dva najveća praznika u Islamu. Dolazi nakon mjeseca posta u kojem su se vjernici uzdržavali od hrane i pića i drugih zadovoljstava tokom dana da bi nakon što padne mrak počeo Iftar. Zbog mjera zaštite od koronavirusa, vjernici su ifatrske večeri ove godine provodili uglavnom u svojim domovima. Ipak, u Pljevljima je posljednjih dana Ramazana, kada je to bilo dozvoljeno, održan zajednički Iftar kome su prisustvovali i muslimani i pravoslavci, ali i imami i sveštenici.

Samir Kadribašić je imam Husein - pašine džamije u Pljevljima.  On je sa sugerađankom Aleksandrom Srbljanović 27 dana ramazana, sjeo za Iftarsku sofru.

“Ovaj iftar bi mogao imati neku simboliku svega onoga što krasi današnje društvo u Pljevljima, u Crnoj Gori. Taj neki vid saosjećanja, požrtvovanja, da i mi pošaljemo poruku suživota i međusobnog razumjevanja  i neka to bude poruka iftara noćas”, kazao je Kadribašić.

“Ja prije svega očekujem da mi svi prisutni pošaljemo poruku svima u Crnoj Gori, a to je da bez obzira na sva aktuelna dešavanja i na razlike koje imao među nama da mi možemo da slavimo zajedno praznike, da se družimo i što je najbitnije poštujemo”, kazala je Srbljanović.

Ifratsku večeru organizovala je Građanska alijansa, a podignute tenzije posljednjih sedmica, razlog su zbog kojeg je ona organizovana u Pljevljima.   

“Srećom smo uspjeli da večeras imamo i sveštenike SPC i mešihata Islamske zajednice za stolom i to je dovoljna poruka ovom narodu”, kazao je Boris Raonić iz Građanske alijanse.

A kad su kandila na džamijama zablistala, večera je mogla da počne. Specifičnosti ovog, za Muslimane svetog mjeseca, gostima je približio Reis islamske zajednice.  Istakao je da je ova večera je organizovana 27 noći Ramazana, koja je za Muslimane vrijednija od hiljadu mjeseci, jer je te noći, kako vjeruju, počela objava Kurana.  

“Na ovaj način šaljemo poruku da možemo zajedno, a to sad treba da se upakuje i da prihvate političari i odgovorni ljudi sa svih strana, da i oni svojim primjerom to pokažu i da nastavimo da živimo normalno i da proslavljamo našu vjeru, svako svoju, na najbolji mogući način”, kazao je reis Islamske zajednice Rifat Fejzić.

Tradicija kaže da se 27. noći Ramazana, i samo tada u toj godini u Husein pašinoj džamiji izlaže dlaka iz brade Poslanika Muhameda, koja je uz ručno pisani Kuran star četiri ipo vijeka najvrijednija relikvija Islamske zajednice.  Ove godine, zbog mjera zaštite od korona virusa, izložena te vrijedne relikvije izložene su samo učesnicima ovog Iftara. 

Damir Ramović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније