Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M. ]

25. 05. 2020. 07:38   >>  07:56

UPRAVA ZA IMOVINU

Šta je država zaplijenila u tri najveća slučaja

Stanovi, vikendice, luksuzni automobili, bazeni akcije u crnogorskim bankama, samo su dio onoga što je Uprava za imovinu zaplijenila u tri najveća slučaja zapljene imovine "Kalić", "Šarić" i u slučaju "Rus Khvan" od 2010. do 2015. godine.

Odlukama crnogorskih sudova, sva zaplijenjena imovina vraćena je akterima ovih slučajeva, a oni ponovo raspolažu impozantnom imovinom na crnogorskoj teritoriji.

Kalićeva imperija

Rješenjem Višeg suda u Bijelom Polju u slučaju „Kalić“ Rožajcu Safetu Kaliću, država je oduzela četiri stana, šest luksuznih automobila, dva hotela, vikendice površine 467 metara kvadratnih, tržni centar, akcije u NLB banci.

Za vrijeme trajanja optužbi, država je od Kalića zaplijenila stan na Svetom Stefanu od 92 m2, stan u Podgorici od 192 m2, više parceli zemljišta, ukupne površine skoro 62.000 kvadrata.

Kaliću je u najelitnijem dijelu Podgorice, u naselju Gorica C zaplijenjen stan površine 150 m2, sa dvije garaže od po 18 m2, kao i stan u podgoričkom naselju Momišići od 86 m2.

Mn: Hoteli i vikendice 

Za vrijeme trajanja suđenja, Kalić je ostao i bez hotela „Rožaje“, površine 2.308 kvadrata, kao i zemljišta od još 100.794 kvadrata na kojem se su se nalazile dvije zgrade hotela „Turjak“, ali i još pet drugih zgrada za odmor.

Osim toga, Kaliću je oduzet i poslovni prostor u Rožajama od 380 m2, dok mu je u Ulcinju zaplijenjeno zemljište od 6,255 m2 kao i objekti izgrađeni na ovim katastarskim parcelama: poslovne zgrade u vanprivredi, dječje i omladinsko odmaralište, zgrade za odmor (vikendice), pomoćne zgrade u ukupnoj površini od 457 m2.

U naselju Bijela crkva u Rožajama, na površini od 9.200 m2 država je preuzela upravljanje nad benzinskom stanicom površine 500 m2, privrednom zgrada u kojoj se nalaze objekti od 413 m2- „Shop centar“, „Restoran“, „Auto perionica“ i „Auto kozmetika“, parkingom u površini od 800 m2, parkom u površini 450 m2 i putem u površini od 1.500 m2.

Osim nepokretnosti, država je za vrijeme trajanja sudskog procesa od Kalića zaplijenila akcije emitenta „KRAL“ (Kristal AD Rožaje ) koje su evidentirane u Centralnoj depozitarnoj agenciji, 319.780 akcija emitenta „TURJ“ (Turajk AD Rožaje) i 1604 akcija „Kristal“ AD Rožaje, ali i 18 akcija emitenta NLB Montenegro banke AD, te 49 akcija NLB Montenegro banke AD koje su evidentirane u Centralnoj depozitarnoj agenciji.

Uprava za imovinu raspolagala je i sa Kalićevih 65.500 eura, ali i šest luksuznih vozila: PMV „hummer H2W-86 OL“, „range rover“, „BMW X6“, „kombi VW multivan“, „land rover“ tip „range rover“ i „VW phaeton 5.0 V10“.

Crnogorski sudovi su Kalića pravosnažno oslobodili optužbi da je zajedno sa suprugom Aminom i bratom Mersudinom oprao skoro osam miliona eura stečenih prodajom droge, pa je, odlukom suda u Bijelom Polju, sva zaplijenjena imovina vraćena Rožajcu i njegovoj porodici.

Šarićeve fabrike betona

Još jedan slučaj koji je, makar kratkoročno, obogatio državne resurse, bila je imovina Duška Šarića, od kojeg su oduzete poslovne zgrade, benzinske stanice, kancelarije i prodajni prostori, ali i parcele ukupne površine 6.203 m2.

Apelacioni sud u Podgorici oslobodio je krivice Duška Šarića i Jovicu Lončara, optužene za pranje 19,2 miliona eura i u presudi naveo da „nije dokazan“ da taj novac potiče od šverca narkotika. Zbog toga je i zaplijenjena imovina vraćena Šariću.

Pljevljacima Šariću i Lončaru se sudilo pred Apelacionom sudom, nakon što su zbog propusta tri puta ukidane osuđujuće presude bjelopoljskog Višeg suda, a suđenje je trajalo sedam i po godina. Presudom Višeg suda u Bijelom Polju, Šarić i Lončar su bili kažnjeni zatvorskim kaznama od pet i po godina.

- Od Šarića su oduzeti objekti - poslovne zgrade u kojima su smještene SUR ,,Municipium“ i kafe-bar night club ,,4 sobe“ izgrađeni na zemljištu nepokretnostima upisanim u posjedovnom listu broj 4439 KO Pljevlja i benzinska stanica „MAT Petrol“ u Pljevljima na raskrsnici Ul. Miloša Tošića i obilaznog puta u sklopu koje se nalaze zgrada sa kancelarijama, prodajnim prostorom, kafe- barom i pratećim sadržajima (ukupna površina objekta 347,23 m2) nastrešnica za manipulativni prostor pumpe (površine 390 m2) automati za točenje goriva, saobraćajnice i parking prostor, plato, ozelenjavanje (površina 3.550 m2 + 1.450 m2 + 700 m2) rezervoari za gorivo šest komada) pumpa za tečni naftni gas, auto- perionica – saopšteno je Pobjedi iz Uprave za imovinu.

Više građevinskih mašina, među kojima su mobilno drobilično postrojenje metso minerals, mobilno postrojenje za prosejavanje, takođe su zaplijenjene u postupku protiv Šarića.

Od pljevaljskog biznismena Uprava za imovinu zaplijenila je i dvije fabrike betona i ukupno 80 građevinskih mašina, kamiona i motornih vozila, ali i nepokretnosti - stambene jedinice na površini od 40.000 metara kvadratnih.

Bazen od 133 kvadrata

U slučaju „Rus Khvan Evgenjevič“ u kojem je Rus Valerij Evgenjevič Khvan optužen za pranje novca, država je zaplijenila zemljište površine 923 metra kvadratna i objekte ukupne površine 468 m2.

- Zaplijenjen je i bazen površine 133 m2 – navodi se u podacima dostavljenim Pobjedi.

Od Evgenjeviča je država zaplijenila i zemljište od još 361 m2 i objekte ukupne površine 114m².

Ipak, odlukom Višeg suda u Podgorici iz 2015. sva zaplilijena imovina vraćena je Rusu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније