Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

25. 05. 2020. 07:50   >>  13:15

MEDENICA

Zadovoljni postignutim, opuštanja nema

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica kaže za TVCG da smo pred samim krajem epidemije i ističe da su najbolji odgovor dali građani koji su poštovali mjere. Virus je ipak tu i u susjednim je državama pa se zato, kaže Medenic ne smijemo opuštati.

 

"I građani i mediji su ogroman doprinos su dali, svi smo imali svoju ulogu ali su građani poštovali preporuke i mjere, bili odgovorni i mi smo svjesni da je rezultat zbog toga takav," saopštila je ona.

Ona je podsjetila da je virus tu iako Crna Gora nema više zvanično registrovanih slučajeva.

"Svakog dana mi imamo veliki broj testiranja, i nemamo pozitivnih slučajeva ali je virus u populacijama okolnih država i mi moramo da navinknemo da se nosimo i sa tim. Moramo pokušati da izbjegavamo i dalje svee fizičke kontakte, kako bi situaciju držali pod kontrolom. Higijena ruku, radnog i životnog prostora, korišćenje maski kada je potrebno," podsjetila je ona.

Crna Gora je na putu da proglasi kraj epidemije i stekne status prve evropske Kovid 19 free destinacije. 

"Srećni smo i radosni što je taj period iza nas, nije bio nimalo lak," istakla je ona.

Postojala je preepidemijska faza, veliki trud i rad je iza nas, srećom bez mnogo posljedica, kazala je Medenica.

"Vojska, policija, svi su bili uvezani, zdravstveno sanitarna inspekcija. Bio je to jedan ogromni zajednički odgovor", istakla je ona. 

Naša osnovna uloga je bila da otkrijemo prve slučajeve, što smo i uradili.

"Naši ljekari i epidemiolozi dobijali su zadatke da prate sve kontakte pozitivnih slučajeva, sinhronizovan odgovor je bio. Epidemiološke službe i ljekari  odrađivali su svoj posalo. Još tada sam kazala da ćemo sve držati pod konrolom ako svako bude radio svoj posao i tako je i bilo, dali smo najbolje od sebe," poručila je Medenica.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније