Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M. ]

25. 05. 2020. 08:04 >> 08:04
1

ZEKOVIĆ

"Uprava za imovinu ignoriše preporuke"

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković kazao je u razgovoru za Dan da je Uprava za imovinu direktno odgovorna za aktuelne i sve buduće prozivke i po Crnu Goru nepovoljne međunarodne izvještaje.

Kako je istakao, Savjet je posebno brinuo o tretmanu građana lišenih slobode tokom epidemije virusa korona.

- Nismo registrovali nijedan slučaj zlostavljanja i mučenja u policijskom pritvoru. Nesporno smo utvrdili odgovornost Uprave za imovinu. Pokazala je ne samo nedomaćinski odnos prema povjerenoj imovini, već je zapostavila poštovanje prava i zanemarila zaštitu od zlostavljanja uhapšenih osoba - kazao je Zeković.

Kako je istakao, Uprava za imovinu nije samo ignorisala preporuke međunarodnih i domaćih tijela za prevenciju torture, već i svakodnevne zahtjeve Uprave policije u svim opštinama Crne Gore da se uslovi pritvora neodložno poprave.

- Prostorije su u takvom stanju dočekale i epidemiju zarazne bolesti, pa, pored uslova nedostojnih za boravak čovjeka, registrujemo i prenatrpanost. Godinama se ne rješava problem video-nadzora i neurednih sanitarnih prostorija, ne zamjenjuju se sijalice, pa se pritvorena lica drže u mraku, nisu popravljene česme, pa je upitan pristup pijaćoj vodi, madraci su istrošeni, pohabani i prljavi, kao i ćebad - ukazao je Zeković.

Zbog prenatrpanosti prostora, neadekvatnih uslova i intenzivnog pritiska na rad policije u uslovima epidemije virusa korona, Savjet se početkom prošlog mjeseca obratio Vrhovnom tužilaštvu apelom da se razmotri praksa intenzivnog određivanja zadržavanja građana po osnovu krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima.

- Zatečeni uslovi su naročito bili zabrinjavajući u Podgorici, gdje su u jednom krevetu spavala po dva zadržana lica, većina prostorija je bila bez osvjetljenja, u nekoliko prostorija nema pristupa vodi, u muškom toaletu nije bilo sapuna, a kompletan prostor pritvora je teško očistiti u danima vikenda - kazao je Zeković.

On je za Dan rekao da je Savjet sprovodio pojačani nadzor nad postupanjem policije tokom virusa korona.

- Nismo se štedjeli da učinimo sve što možemo kako bi policija bila profesionalna i pažljiva i učinila sve što je u njenoj moći da se zadržani građani osjećaju sigurno. Nije registrovana nijedna primjedba na policijsko pritvorsko osoblje, a svi zadržani su pohvalili odnos policije - naveo je Zeković.

Što se tiče sve češćih hapšenja građana zbog objava na društvenim mrežama, on kaže da svakome ko se dosledno i odgovorno bavi zaštitom ljudskim prava proizvoljna hapšenja zbog objava na društvenim mrežama teško padaju.

Savjet je konstatovao da se nijedno zadržano lice u CB Nikšić nije požalilo na pristup pijaćoj vodi. Ipak, Savjet je ocijenio da je neophodno osigurati kvalitetan i stalan pristup pijaćoj vodi u samim sobama za zadržavanje. U tri od ukupno četiri prostorije česme nijesu radile.

- Savjet je i u slučaju prostorija za zadržavanje u Nikšiću registrovao problem prenatrpanosti i nedostatka kapaciteta. U trenutku posjete bilo je zadržano devet osoba, a kapacitet pritvora je sedam kreveta. Dvije osobe su čuvane u kancelarijama, što se ne može smatrati adekvatnim pritvorom, posebno kada se takvim uslovima izlože hronični bolesnici - rekao je Zeković.

On je dodao da osnovne kriterijume za boravak u policijskom pritvoru u Nikšiću treba značajno poboljšati.

- Da nema posvećenosti i stalnog napora starješina i policijskih službenika, pritvor bi bio u još lošijem stanju. Savjet je pozvao Upravu za imovinu da bez odlaganja pristupi popravljanju uslova - naveo je Zeković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније