Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

25. 05. 2020. 08:38 >> 08:34
1

KOTUROVIĆ

U postupak vantjelesne oplodnje mogu samo kovid negativni pacijenti

Subspecijalista iz inferiliteta i steriliteta na Odjeljenju za humanu reprodukciju Opšte bolnice “Danilo Prvi“ na Cetinju Zdenka Koturović saopštila je, za Jutarnji program TVCG, da će samo kovid negativni pacijenti moći da uđu u postupak vantjelesne oplodnje.

Koturović je kazala da će svi pacijenti biti upoznati sa tim smjernicama, i da će morati da poštuju i pridržavaju se mjera koje bude propisao Institut za javno zdravlje.

Ona je podsjetila da svi parovi koji žele djecu, a do 35. godine ih nemaju, treba da se jave specijalistima za sterilitet.

"Na taj način se lagano ulazi u proceduru i riješava se mogući problem," istakla je ona.

U prva tri mjeseca ove godine obavljeno je oko 55 postupaka vantjelesne oplodnje.

"Na našem odjheljenju osim toga mi radimo i procedure koje su vezane za ispitivanje i liječenje steriliteta pa je bilo mnogo posla. Brojne intervencije odrađene su do proglašenja pandemije", navodi Koturović.

"Žene do 44 godine u Crnoj Gori mogu da uđu u postupak vantjelesne oplodnje o trošku Fonda. To je ta starosna granica. One imaju smanjen broj jajnih ćelija i njihov kvalitet, pa je procedura za njih urgentna. Republički fond za zdravstvo je odobrio da se isti produži za ovaj period koliko je trajala pandemija, a to naravno važi i za pacijentkinje od 44 godine," kazala je Koturović.

Na početku epidemije malo je bilo podataka o tome kako virus utiče na prva tri mjeseca trudnoće, kada je embrion najosjetljiviji, kazala je Koturović.

"Nijesmo imali ni jasne podatke da li se prenosi s majke na plod, ili sa majke na novorođenče u toku porođaja. Zato su sva udruženja dala preporuke da se obustave svi postupci medicinski pomognute oplodnje," navela je ona.

Bolnica Danilo I se pravovremeno i detaljno pripremila za epidemiju, nije bilo inficiranih na Cetinju, podsjetila je ona.

Istakla je da svi pacijenti u pripremi za vantjelesnu moraju da odrade veliki broj analiza.

"Svakom paru pristupamo individualno, i ako procijenimo da je potebno ponoviti neke analize, mi im prelažemo da ponove neke analize ali naravno ne moraju sve da ponavljaju," navela je Koturović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније