Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dan/Mina [ Objavila: M.L.B. ]

27. 05. 2020. 08:43   >>  13:15 4

NA DANAŠNJI DAN

Od ubistva Duška Jovanovića 16 godina

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik lista Dan, Duško Jovanović ubijen je na današnji dan prije 16 godina ispred redakcije tog medija.

Jovanović je ubijen oko ponoći 27. maja 2004. godine, kada je u njega, iz golfa 3, ispaljen rafal iz automatske puške.

Predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare i zamjenik glavnog i odgovornog urednika "Dana" Nikola Marković rekao je da godišnjica ubistva Jovanovića opominje čitavo društvo da taj monstruozni zločin nije rasvijetljen ni poslije 16 godina.

On je kazao da se ne znaju nalogodavci ni izvršioci, a da stvar bude još gora najveći predstavnici pravosuđa kažu da su male šanse da ovo ubistvo ikada bude rasvijetljeno.

"Na taj način priznali su nemoć ili nezainteresovanost vlasti da se taj slučaj rasvijetli do kraja. Sve dok je tako, teret Duškove likvidacije upravo je na državi i njenim institucijama", upozorio je Marković, prenosi Dan.

Uprkos brojnim propustima u istrazi, kaže, niko nije čak ni disciplinski kažnjen, a kamoli smijenjen što ovaj slučaj tapka u mjestu.

DPNCG: Padamo na skalama jer vladavina prava nije floskula

Porodica Duška Jovanovića nikada neće dobiti pravosnažno zadovoljenje zbog njegovog ubistva u ponoći prije 16 godina, a javnost neće saznati motive zločina koji državu svake godine postavlja na niske lestvice organizacija koje se bave slobodom medija, poručila je Mila Radulović, generalna sekretarka DPNCG

"Pad na skali Freedom housa, oštra poruka strateškog partnera vlasti, „svojevoljno“ prihvatanje nove metodologije za pristup Evropskoj Uniji, kazne su za žmurenje ili nesposobnost vlasti da riješi zločine nad novinarima", navela je Radulović.

Vladavina prava, kako ističe, nije ispunjavanje akcionih planova i prazne floskule.

"Zapalimo svijeće noćas u 23.45 na mjestu gdje je Jovanović likvidiran i na taj način još jednom ponovimo – tražimo da se riješi njegovo ubistvo, ali i svi napadi na novinare. Podržavamo inicijativu Akcije za ljudska prava da se angažuje ekspert iz inostranstva koji bi ispitao istragu o ubistvu, kao i najavu da će se tražiti pomoć u istrazi napada na Lakić", zaključila je Radulović.

SNP: Nema slobode medija dok se ne riješe napadi na novinare

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) poručuju da nema potpune slobode medija dok se u potpunosti ne razriješe slučajevi napada na novinare i dok nalogodavce i izvršioce ubistva Duška Jovanovića ne stigne ruka pravde.

"Put do istine u Crnoj Gori nikada nije bio lak, a za slobodnu riječ, davalo se mnogo, nekad i život, kao što je to uradio Duško", navodi se u saopštenju.

Poručuju da boli činjenica da ni danas, šesnaest godina poslije, nema javno saopštene istine o tome ko je ubio Duška Jovanovića, ko je pucao i zbog čega.

"Novinarstvo u Crnoj Gori u jednom dijelu je i dalje zarobljeno od strane onih koji imaju moć nad narodom, koji kupuju svoje partijske pobjede novcem građana i diktiraju uslove življenja, zadovoljavanjem svojih ličnih potreba i onih u svom najbližem okruženju", navodi se u saopštenju.

SNP u spomen na Duška Jovanovića, koga nazivaju još i simbolom istine i pravde, ističu da pravda i sloboda moraju biti promovisani kao osnovni postulati novinarske profesije, a novinari moraju imati elementarno korektne uslove za rad, kako bi se očuvali kriterijumi i kvalitet profesionalne etike.

Duška Jovanovića urednika dnevne novine Dan, nekadašnjeg istaknutog poslanika SNP-a čiji je bio i jedan od osnivača iz te partije, kako navode iz SNP-a, sa najvišim pijetetom pamte i pamtiće njegovi prijatelji iz te partije sa kojima je, kako su kazali, bio na istom putu pravde i istine, boreći se za pravednu i slobodnu Crnu Goru.

URA: Metak ispaljen u Jovanovića trajno onesposobio demokratiju u Crnoj Gori

Ni nakon 16 godina nema nikakvih konkretnih istina o ubistvu Duška Jovanovića, novinara i urednika koji je crnogorskom novinarstvu zauvijek održao lekciju hrabrosti i nezavisnosti, saopšteno je danas iz Građanskog pokreta URA.

Oni su podsjetili na 16 godina od ubistva Jovanovića i na kako kažu "metak ispaljen u njega koji je trajno onesposobio demokratiju u Crnoj Gori".

"Ne postoji politička volja da se istraži slučaj, da se počinioci i nalogodavci sankcionišu i dovedu pred licem pravde. Da nije tako, angažovali bi se inostrani eksperti, predmet pokrenuo sa mrtve tačke, ali toga nema već 16 godina. Sramno je i to što se niko iz vladajuće strukture ovog datuma ne sjeća niti ga obilježava", navode iz URA-e.

Oni ukazuju i da se zbog ovog, ali i niza drugih slučajeva Crna Gora opravdano nalazi na začeljima medijskih sloboda u svijetu.

"Na to je možda najbolje ukazao i ovogodišnji izvještaj 'Reportera bez granica' po kojem je Crna Gora po medijskim slobodama u rangu sa afričkim zemljama, dok su npr. Mozambik, Kenija i Liban bolji od nas", zaključuje se u saopštenju URA.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније