Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

27. 05. 2020. 15:58   >>  19:46 55

MARKOVIĆ

Srbija prva zatvorila granicu, nijesmo se ljutili

Premijer Duško Marković, komentarišući današnju izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ponovio je da odluka Crne Gore nije politička i podsjetio da je Srbija prva zemlja koja je zatvorila granice sa Crnom Gorom, zabranila izvoz pšenice kao i medicinske opreme u Crnu Goru. Međutim, kako je dodao, Crna Gora se zbog toga nije ljutila jer je bila svjesna da su te odluke u interesu građana Srbije. Isto tako, ova sad, naša, u interesu je zaštite zdravlja građana Crne Gore, naveo je premijer.

Nema racionalnog objašnjenja da reakcije iz Beograda

Odluka Crne Gore o planiranom otvaranju granicama sa nekim državama, među kojima nije Srbija, nije politička već je vezana samo za epidemiološku situaciju, saopštio je nakon Premijerskog sata novinarima Marković.

Nakon što je Crna Gora saopštila da još ne planira da otvori granice sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom uslijedile su oštre reakcije od srpskih zvaničnika. Marković je danas poručio kako Crna Gora želi da se ponaša odgovorno.

"Nema racionalnog objašnjenja za reakcije iz Beograda. Srbija je među prvima zatvorila granicu sa Crnom Gorom. Zabranila je izvoz medicinske opreme u Crnu Goru, izvoz pšenice u tom periodu. Nismo reagovali na to. Mi smo cijenili da su to bile odluke u interesu građana Srbije", podsjetio je premijer.

Odluka o otvaranju granica, je kako kaže, u interesu građana Crne Gore.

"Mislim da u njihovom stavu stanuje politika. Odluke ćemo donositi samostalno i nećemo ići po mišljenje nigdje. Radujemo se dolasku srpskih građana u Crnu Goru", istakao je on.

 

Odluka o zabrani slijetanja aviona Montenegro Eirlinesa nije logična

Komentarišući potez Srbije da se ne dozvoili slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski Aerodrom Nikola Tesla, Marković je kazao da će tražiti alternative.

“Mislimo da ta odluka nije logična. Tražićemo alternative kao i za pšenicu. Nećemo tražiti objašnjenje”, poručio je Marković.

"Njihova odluka je obustave letove MA na srpske aerodrome. Poštujemo, samostalna nezavisna odluka Vlade Srbije, vidjećemo šta stoji iza toga, koliko će trajati. Mi se nismo ljutili kada je Srbija zatvorila granicu prema Crnoj Gori, prva, kada je zabranila izvoz medicnske opreme, pšenice, zbog toga što smo tumačili kao racionalne i cjelishodne odluke u interesu njenih građana. Nema ljutnje kada je u pitanju nacionalno zdravlje, nema agende, u Crnoj Gori nema politike", poručio je premijer.

Istakao je da su crnogorske granice otvorene "prema naših pravilima", za državljanje zemalja koje ispunjavaju epidemiološke uslove.

"Pratimo to na osnovu informacija koje daju zdravstvene vlasti Srbije, mi smo juče imali 40.900 aktivno zaraženih građana Srbije, to je 72 na 100.000 stanovnika. Mi pratimo po onome što saopštavaju zdravstvene vlasti Srbije, da se Srbija uspješno nosi sa epidemijom, mi se nadamo da će se to desiti brže nego što standardi govore, u tom trenutku Crna Gora će biti otvorena i za srpske državljane, oni su dobrodošli", kazao je Marković.

 On je naglasio da telefoni rade, te da su vlasti iz Srbije mogle da nazovu “i da nas pitaju ako ih zanimaju naše odluke”.

“Da mi idemo tamo i da pitamo šta da radimo, ne nikako Ne polažemo nikome račune. Ozbiljno smo društvo i evropski se ponašamo. Nijesmo dobili primjedbu ni od jedne zemlje u odnosu na odluku o granicama. Dobili smo samo čestitke”, istakao je on.

Marković je posebno naglasio da je Njemačka odobrila putovanje u 31 zemlju, ali ne i u Crnu Goru.

“Njemačka može da kaže da je Crna Gora čista ko suza ali da oni ne otvaraju granicu prema nama”, mišljenje je Markovića.

O ubistvu Duška Jovanovića

Odgovarajući na pitanje da li zbog ubistva Duška Jovanovića osjeća odgovornost Marković je kazao da vjeruje da nije izgubljena svaka nada da se taj slučaj rasvijetli do kraja.

“Odgovornost sistemska odgovornost, ne lična. Uradićemo sve da se slučaj rasvijetli”, kazao je kratko premijer.

 

Rebalans najkasnije u prvoj sedmici juna

Vlada bi trebalo da do kraja mjeseca ili u prvoj sedmici juna usvoji rebalans budžeta za ovu godinu, saopštio je Marković i dodao da će biti usmjeren na smanjenje i racionalizaciju troškova.

„Ušteđeni novac mora biti usmjeren na isplatu zarada, penzija i socijale, kao i na investicije. Skresaćemo troškove gdje god budemo mogli, i to ne simbolično, već suštinski, kako bi očuvali javne finansije i njihovu stabilnost, jer nadolazi ekonomska kriza koja će biti teška i bolna i za vlast i za građane“, rekao je Marković, nakon Premijerskog sata.

On je kazao da se tom izazovu mora odgovoriti na najbolji mogući način, kao i da je štednja državnog novca jedan od njih.

„Vjerujem da će rebalans dati odgovor i na tu potrebu“, poručio je Marković i dodao da ne zna koliko će on biti vrijedan, jer na njemu radi Ministarstvo finansija.

Marković je, odgovarajući na pitanje da li projekat ekonomskog državljanstva može biti ugrožen, kazao da je sve ugroženo kada je u pitanju ekonomija, usljed pandemije koronavirusa.

„Radimo sve da pokušamo da pokrenemo našu ekonomiju. Ono što mogu da kažem je da u ovom periodu prekinutih ekonomskih aktivnosti i smanjenog investicionog i svakog drugog interesovanja, taj program teče“, naveo je Marković.

On je kazao da je bilo više aplikacija, kao i da su odobrene one za hotele u Kolašinu, na kojima su već počeli radovi.

„Interesovanja imamo, a vjerujem da će ona rasti kako se bude otvarala svjetska ekonomija“, dodao je Marković.

On je naveo da misli da je već desetak pasoša prošlo kompletnu proceduru i saglasnost, od međunarodne pravne i bezbjednosne provjere, domaćih provjera, ali ne zna jesu li oni i formalno urađeni i uručeni.

Dijalog sa MCP što prije

Marković je, upitan kada će razgovori sa MCP biti nastavljeni, ocijenio da bi to, po njegovom mišljenju, trebalo da bude što prije.

''Moj je stav je da to bude sto prije. Dobio sam pismo od mitropolita razgovarali smo telefonom rekao sam da treba nastaviti razgovore, ali se razgovor ne može voditi na principu ucjene. Vidjećemo da li će pravni eksperti pronaći rješenje'', naveo je premijer.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари55

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније