Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

27. 05. 2020. 20:14 >> 20:11
1

REAGOVANJE PRIJESTONICE

Nijesu tačni navodi o devastaciji parkova i drvoreda

Prijestonica Cetinje demantovala je navode iz saopštenja NVO Green Home, prema kojima je planirana sječa drveća u Njegoševim i Parku 13. jul, te njihova devastacija i oštećenje životne sredine i zaštićenog prirodnog dobra.

NVO "Green Home" apelovao je na građane i nevladine organizacije da spriječe devastaciju parkovskih površina i drvoreda u cetinju, kao i da se aktiviraju u građanskom monitoringu parkova.

Iz Prijestonice Cetinje kažu da nijesu tačni navodi iz saopštenja da je za potrebe prilagođavanja presjedničke rezidencije ograđena jedna trećina Njegoševog parka, te da se u Parku 13. jul planira sječa drveća zbog postavljanja teretane i dječijeg igrališta.

''Nije tačan navod ni da je planirana sječa drvoreda lipa u Ulici Baja Pivljanina, niti uklanjanja drveća ispred zgrade opštine. Istina je da je Prijestonica Cetinje krajem prošle godine sa Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine zaključila ugovor o izradi studije zaštite parkova, odnosno zaštite njihove „autohtone i alohtone dendroflore“. Struci je poznato da je za izradu Studije potrebno godinu, te da je ona neophodan dio projekta rekonstrukcije Njegoševog i Parka 13. jul, koji je pokrenut još 2013. godine, uz finansijsku podršku UNDP'', navode u saopštenju.

Tek nakon završetka studije, kako kažu, biće moguće cjelovitije hortikulturno i arhitektonsko uređenje parkova, njihovo adekvatno održavanje, kao i osmišljavanje sadržaja koji neće narušavati status zaštite koji uživaju.

''Istina je i da Prijestonica u saradnji sa Ministarstvom kulture radi na konzervtorskom projektu tri parkovske kapije, te da projekat pripremaju stručnjaci Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Istina je da je Prijestonica Cetinje, samostalno ili sa partnerima, u užem gradskom jezgru prošle godine zasadila oko 250 stabala različitog drveća, te da smo podržali gotovo sve nacionalne i lokalne ekološke i akcije zaštite životne sredine, vjerujući da tako čuvamo svoj grad za generacije koje dolaze'', poručuju iz Prijestonice.

Ističu da je svaka odluka o sadnji drveća u gradskoj sredini donešena je na prijedlog struke, uvažavajući potrebu da se sačuvaju autohtone vrste ovog područja.

''Dakle, istina je da imamo planove kako da valorizujemo parkove, koje vidimo kao trajnu prirodnu i kulturnu vrijednost, ali samo pod uslovima u kojima će, kao i do sada, odlučujuću riječ imati struka. Sve ostalo je van našeg interesovanja'', zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније