Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

28. 05. 2020. 14:05 >> 14:03

GREEN HOME

"Prijestonica da obustavi sječu dok ne donese dokumenta"

NVO Green Home pozvao je Prijestonicu Cetinje da obustave tender i proces sječe bilo kakvih stabala u Njegoševim i Parku 13. jul, dok se ne donesu sva zakonom obavezna dokumenta, u suprotnom će, kako su naveli iz te NVO, biti prinuđeni da traže zaštitu građanskih prava pred sudskim organima.

 

To se navodi u reagovanju Green Home-a na demantij Prijestonice na navode da je planirana sječa drveća u Njegoševim i Parku 13. jul, te njihova devastacija i oštećenje životne sredine i zaštićenog prirodnog dobra.

“Opština Cetinje u svom površnom opravdanju ne navodi zbog čega prikuplja tendersku dokumentaciju za otvoreni postupak javne nabavke, koji je objavila 20. februara 2020 godine za gradnju igrališta i teretane u sred zaštićenog kulurnog dobra i spomenika prirode, a prije stručnih nalaza studije?”, navodi se u saopštenju.

Takođe se, kako kažu,  poziva na vegetacijske periode za monitoring drvenastih vrsta koji koji neće biti završen prije januara 2021, s obzirom na to da je ugovor za izradu Studije zaštite „autohtone i alohtone dendroflore“ potpisan krajem 2019.

“Dakle, Opština unaprijed zna da ovdje neće biti štetnih uticaja za parkovsko zelenilo alohtone i zaštićene vrste”, navodi se u reagovanju.

Iz Green Home-a tvrde da Opština krši Zakon o zaštiti prirode i član 15. Zakona.

“Gdje jasno piše da se uređenje i korišćenje prostora i prirodnih dobara može vršiti samo na osnovu prostorno-planske i tehničke dokumentacije, te da nosilac pripremnih poslova mora da pribavi akt o uslovima i smjernicama zaštite prirode od Agencije za zaštitu životne sredine i prirode. Postavljamo pitanje Opštini Cetinje zašto niste pribavili ove akte prije objave tendera za zahvate u parkovima?”, pitaju iz NVO.

Tvrde da Prijestonica krši Zakon o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu gdje se u čl. 5 navodi da je izrada strateške procjene uticaja obavezna za planove i programe koji se realizuju ili  mogu uticati na zaštićena područja.

“Nedopustivo je da se za zahvate u zaštićenom području ne radi procjena negativnih uticaja na životnu sredinu, ali vi se niste time zamarali nego ste jednostavno ocijenili da nema potrebe za istim. Opet postavljamo pitanje Opštini Cetinje, zašto niste sa strukom koju spominjete pokrenuli zakonom obavezne procese?”, navodi se u saopštenju.

“Znate da je neistina da je ograđena jedna trećina parka za presjedničku rezidenciju, ali ne odgovarate kolika je onda površina, jer pitanje preciznih granica parkova je vaš zadatak koji niste ispunili, nego upisali u Registar zaštićenih prirodnih dobara nekakvu provizornu površinu od 4,2ha za Njegošev park i 3,1ha za park 13. jul, sabiranjem katastarskih parcela”, kažu iz NVO.

Tvrde da je Prijestonica u zoni krivične odgovornosti,  jer nemaju studiju revizije zaštićenog objekta  čl. 35 Zakona o zaštiti prirode, nijesu imenovali upravljača spomenikom prirode (čl 55 Zakona) nijesu uradili plan upravljanja ovim zaštićenim područjima čl. 58 Zakona) o čemu su informacije dostupne javno u Nacionalnom registru zaštićenih područja.

“Dakle bez planova upravljanja zaštićenim područjem, upravljača i studija zaštite i planova, vi valorizujete parkove teretanama i igralištima, sadite bez plana drveće po zaštićenom prirodnom i kulturnom dobru. Vi, koji radite novi Lokalni akcioni plan za biodiverzitet, a iz prethodnog doslovno niste realizovali niti jednu mjeru (što se može vidjeti uvidom na vašem sajtu), niste pozvani da u ovom momentu bilo šta valorizujete u zaštićenim područjima i nalažete mjere uklanjanja stabala u parkovima i drvoredima”, zaključuju iz Green Home-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније