Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 05. 2020. 12:40 >> 22:35
6

MUP I MVP

Pomorci u avionu koristili alkohol i cigarete

Tokom leta sa Barbadosa kojim je stiglo 320 pomoraca Crne Gore i država regiona pojedini putnici nijesu poštovali pravila letjenja, kazao je državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović. Bilo je, kaže, upotrebe alkohola i cigareta. O tome je, dodaje, posada obavijestila policiju, sa 13 pomoraca je obavljen razgovor nakon kojeg su crnogorski državljani otišli u karantin, a 177 državljana zemalja regiona autobusima je prebačeno do graničnih prelaza sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i Ministartsva unutrašnjih poslova podsjećaju da je u Podgoricu danas sletio avion sa Barbadosa koji je prevozio 317 pomoraca država regiona koji su plovili brodovima sestrinskih kompanija „Royal Caribbean" i „Celebrity Cruises". Među njima su 143 crnogorska pomorca i i 174 albanskih, bosanskohercegovačkih, hrvatskih i srpskih pomoraca.

Povodom navoda objavljenih danas u pojedinim srbijanskim medijima da je na "aerodromu Podgorica uhapšeno 15 crnogorskih pomoraca" državni sekretar u MUP-u i rukovodilac Operativnog štaba za sprovođenje aktivnosti u vezi povratka crnogorskih državljana iz inostranstva Dragan Pejanović je saopštio da tokom leta pojedini putnici nijesu poštovali pravila letjenja.

"Dakle, bilo je upotrebe alkohola i cigareta, o čemu je posada obavijestila policiju. Policija je nakon slijetanja u saradnji sa posadom identifikovala 13 građana, od kojih su četiri crnogorska državljanina, četiri državljanina Hrvatske, četiri državljanina Bosne i Hercegovine i jedan državljanin Republike Srbije. Ta lica su dovedena u policijsku stanicu na aerodromu gdje je obavljen razgovor sa njima, a uzete su izjave i od stjuarta i stjuardese koji su saopštili da se ovi građani nijesu pridržavali pravila koja važe prilikom letjenja. Na stjuartu i stjuardesi nije bilo vidljivih povreda, niti su oni ukazivali na bilo koju vrstu fizičkog kontakta, osim na nepoštovanje pravila koja važe na letu. Naši državljani su otišli u karantin, a 177 državljana zemalja regiona autobusima je prebačeno do graničnih prelaza sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom", kazao je Pejanović.

V.d. generalnog direktora za konzularne poslove i dijasporu u Ministarstvu vanjskih poslova Branislav Karadžić rekao je da je organizacija ovog čarter leta sa Barbadosa za Crnu Goru rezultat intenzivnih pregovora Ambasade Crne Gore u Vašingtonu sa kompanijom „Royal Caribbean“, uz podršku MVP u ime Operativnog štaba, kao i nadležnih crnogorskih institucija, uključujući Aerodrome i crnogorsko zdravstvo.

"Činjenica da je Crna Gora prepoznata kao 'Corona Free' destinacija je doprinijela da kompanija koja je organizovala ovaj let upravo izabere Podgoricu kao krajnju destinaciju slijetanja za pomorce iz susjednih država za koje je nesmetan tranzit omogućen od strane Vlade Crne Gore, kao i besplatan prevoz do granica susjednih država. Ovo je pobjeda crnogorske diplomatije koja je uložila velike napore da se organizuje ovaj let", kazao je Karadžić.

Crnogorski pomorci kompanije „Royal Caribbean" i njenog ogranka „Celebrity Cruises" plovili su na 39 brodova, koji su od početka izbijanja epidemije bili usidreni u velikom broju luka širom Sjeverne i Centralne Amerike. Podsjećamo i da je Crna Gora, uz Hrvatsku kao članicu EU, jedina država regiona koja je učestvovala u zajedničkom zahtjevu evropskih država prema američkim institucijama da se olakšaju uslovi za iskrcavanje pomoraca sa brodova ove i drugih kompanija.

Karadžić je naglasio da je Vlada, posredstvom crnogorske diplomatsko-konzularne mreže, iskoordinirala povratak 267 crnogorskih pomoraca sa preko 70 brodova usidrenih u američkim lukama. U narednih nekoliko dana, kako je rekao, planirana je repatrijacija preostalih tridesetak pomoraca.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније