Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

29. 05. 2020. 21:43   >>  21:42

SJEDNICA U PLUŽINAMA

U parku prirode ''Piva'' kršili propise zaštite prirode

Predstavnici Koordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu konstatovali su da je u parku prirode “Piva” bilo nepoštovanja propisa zaštite prirode i da nije postojala dovoljna transparentnost kod preduzimanja određenih radnji u zaštićenom prirodnom dobru.

Na sjednici koordinacionog tima, koja je održana u Crkvičkom polju u područnoj jedinici Plužine razgovarano je o spornim pitanjima koja su vezana za upravljanje ovim zaštićenim područjem i odnosu preduzeća Park prirode “Piva” sa područnom jedinicom Uprave za šume.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici NVO "Green home" i Parka prirode.

Na sastanku su razmotreni navedeni problemi i dogovoreno da se sva buduća sporna pitanja rešavaju na partnerski način, te da se moraju strogo poštovati pravila zaštite životne sredine, a sve u funkciji promocije ovog prirodnog dobra i njegove valorizacije. Uslov za kvalitetniju zaštitu tog prostora je međusobna i koordinisana razmjena informacija i saradnja između ta dva subjekta.

Takođe, na sjednici koordinacionog tima, kao međuresorskog tijela u čijem sastavu su predstavnici svih nadležnih institucija, razmotrene su i ostale aktuelne teme.

Povodom problema sa kojima se suočavaju službe zaštite u područnim jedinicama Andrijevica i Berane, gdje je poslednjih dana konstatovan u više navrata atak na odgovorne ljude u Upravi za šume i njihovu imovinu, pozvani su nadležni organi da što prije rasvijetle ove slučajeve.

Kordinacioni tim upoznat je i sa informacijom da je u prethodnom periodu Uprava policije ponijela krivičnu prijavu protiv tri odgovorna službenika Uprave za šume u Rožajama.

Na sastanku je predstavljen i izvještaj Poreske uprave, a koji se, prevashodno, odnosio na naplatu koncesionih naknada. Konstatovano je da je naplata i pored postojeće situacije izazvane pandemijom COVID – 19 na zadovoljavajućem nivou.

Analizirana je situacija vezana za zaštitu šuma na području PJ Kolašin, uz konstataciju da je stanje sada znatno bolje nego u prethodnom periodu. Međutim, ocjenjeno je zabrinjavajućim to što se još ne rješavaju sporna postupanja iz prethodnog perioda vezana za tri gazdinske jedinice u kojima su u novim programima gazdovanja uočene smanjene drvne zapremine u odnosu na prethodni period. U tom pravcu Kordinacioni tim je u više navrata insistirao da se ubrza procesiuranje slučajeva u kojima je evidentirana sječa bez planske dokumentacije, višestruki premašaj etata(drvne mase predviđene za sječu) i zloupotrebe zbog davanja prava privatnim licima, kao i drugih nepravilnosti.

Članovi tima su razgovarali i o posljedicama koje je izazvao nedavni požar u Rožajama. Izraženo je očekivanje da će, shodno smjerinicama koje je Koordinacioni tim dao PJ Rožaje, u najskorijem roku biti završena procjena štete i izvještaj dostavljen Upravi za šume, kako bi se što prije napravili planovi sanacije opožarenih površina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније