Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

29. 05. 2020. 17:49   >>  17:50

KCCG

"Lideri u dostupnosti ljekova za multiple sklerozu"

Svjetski dan borbe protiv multiple skleroze u Crnoj Gori obilježavamo još pod utiscima sjajnih rezultata koji je crnogorski zdravstveni sistem postigao u borbi protiv Kovid-19 infekcije, saopšteno je iz KCCG. Isto tako kao što su se naš zdravstveni sistem i Kliinički centar Crne Gore dobro pokazali u borbi protiv epidemije, takvi rezultati u našoj državi se postižu u liječenju pacijenata oboljelih od multiple skleroze, istakao je neurolog Jevto Eraković.

U svijetu se svake godine 30. maja obilježava Svjetski dan borbe protiv Multiple skleroze (MS). U globalnoj kampanji u borbi protiv ove bolesti svake godine učestvuje i Klinički centar Crne Gore (KCCG).

Neurolog dr Jevto Eraković, direktor KCCG-a kazao je da zbog pandemije korona virusa naša ustanova ove godine borbu protiv MS-a obilježava pod utiscima sjajnih rezultata koje je crnogorski zdravstveni sistem postigao u borbi protiv Kovid-19 infekcije.

On je naglasio da za oboljele od MS Crna Gora izdvaja velika sredstva za liječenje i usporavanje toka bolesti, čime su im obezbijeđeni i dostupni svi lijekovi.

''Naime, zahvaljujući podršci Vlade Crne Gore, Fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdavlja, postoji lista lijekova koja je dostupna našim pacijentima i na toj listi se nalaze najsavremeniji lijekovi koji se danas mogu dobiti bilo gdje u svijetu'', naglasio je dr Eraković kao i da je najveći iskorak u neurologiji postignut upravo u liječenju pacijenata oboljelih od MS-a. 

Najveći iskorak u neurologiji je, pojašnjava dr Eraković, upravo postignut u liječenju pacijenata oboljelih od Multiple skleroze, i kada znamo da su takvi lijekovi dostupni u Crnoj Gori, onda je i rezultat sasvim očigledan.

''U prilici smo da našim pacijentima koji obole od ove teške bolesti odmah uključimo terapiju, bez ikakvog čekanja, i zahvaljujući tome uspjesi ove terapije budu veoma dobri'', kazao je dr Eraković.

Eraković je istakao da u liječenju MS je najvažnije da se što prije započne sa terapijom i to kod pacijenata sa relapsno-remitentnom formom MS.

''Naime, postoji više formi MS ali ova forma je najčešća i najzastupljenjija kod svih pacijenata. Osim iskoraka kojih smo napravili u liječenju i gdje smo apsolutni lideri u ovom dijelu Evrope, napravili smo velike iskorake i u stručnom i u naučnom smislu sagledavanja ovih naših pacijenata'', kazao je dr Eraković i dodajući da je u Crnoj Gori u toku izrada registra svih obolelih od multiple skleroze sa svim njihovim karakteristikama.

Siguran sam da ćemo te podatke moći sa zadovoljstvom da uporedimo sa najnaprednijim evropskim državama.

''Takođe je u toku i studija gdje se procjenjuje kvalitet života pacijenata oboljelih od MS I, zahvaljujući novim terapijski mogućnostima kvalitet života naših pacijenata se ne razlikuje mnogo od bilo kog drugog pacijenta, odnosno građanina Crne Gore, naglasio je dr Eraković zaključujući da svi crnogorski pacijenti, nijih oko šest stotina, moraju biti više nego zadovoljni mogućnostima liječenja'', kazao je Eraković.

Zahvaljujući angažovanju države Crne Gore, kako kaže, pacijenti imaju sasvim normalan život i životni tok.

''Osim toga mi ljekari koji se bavimo liječenjem ovih pacijenata imamo itekako veliko zadovoljstvo, što smo u prilici da vidimo dobre rezultate liječenja i što smo u mogućnosti da publikujemo i prezentujemo radove i stručna dostignuća koja se mjere sa najrazvijenijim centrima danas u Evropi i svijetu'', izričit je dr Eraković.

Sa dr Erakovićem saglasna je i Svetlana Dautović iz Podgorice koja se već 15 godina liječi od ove bolesti.

Svetlana Dautović kaže da je jako zadovoljna sa neurologijom i sa kompletnim osobljem sa neurologije, i sa sestrama i sa tehničarima, apsolutno sa svim i sa svojim doktoricama.

''Bez njih, ja mislim, da ne bi bilo ni uspjeha da se ja ovako dobro osjećam i da sam na svojim nogama i da hodam i sve ostalo'', ističe ona.

Dautović kaže da je bila na Rebifu i Betaferonu, ali da joj tretmani nijesu nikako odgovarali.

''Sad očekujem operaciju štitne žlijezde, nakon čega ću krenuti na novu, drugu liniju, imuno modularne terapije'', pojasnila je Dautović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније