Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila J.B.Č. ]

29. 05. 2020. 14:22 >> 14:21

SAVJET ZA KONTROLU

Zaštitarsko angažovanje nespojivo sa policijskim poslovima

Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio je načelniku budvanskog Centra bezbjednosti (CB) da se pokretanjem odgovarajućih postupaka u potpunosti eliminiše svaki mogući primjer angažovanja policijskih službenika na poslovima zaštite imovine i lica.

Iz Savjeta su kazali da su, u odnosu na određena saznanja u opštini Budva, preporučili načelniku CB da se pristupi dinamiziranju operativnih aktivnosti u cilju suzbijanja pojave obavljanja poslova fizičkog obezbjeđenja od strane policijskih službenika.

„Savjet očekuje da načelnik CB Budva kroz odgovarajuće javno oglašavanje pozove policijske službenike da u svakom trenutku budu dostojni policijskog posla“, navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta su pozvali građane koji imaju saznanja da pojedini policijski službenici obavljaju poslove privatnog obezbjeđenja da kontaktiraju građanski nadzor policije putem emaila -support@kontrolapolicije.me, ili unutrašnju kontrolu policije putem emaila - unutrasnjakontrola@mup.gov.me, kako bi se ti navodi brzo provjerili i procesuirali.

Kako je saopšteno, Građanski nadzor policije se od osnivanja bavi i dalje aktuelnom pojavom angažovanja policijskih službenika na poslovima zaštite imovine i lica u privatnim poslovnim objektima.

„U radu na više predmeta Savjet za građansku kontrolu rada policije je konstatovano da primjena Zakona o zaštiti imovine i lica nije odgovarajuća i da se u praksi tolerišu brojne zloupotrebe i nepravilnosti koje direktno idu na štetu bezbjednosti i ljudskih prava građana Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Iz Savjeta su kazali da su u dosadašnjoj praksi registrovali da važeće propise pojedini policijski službenici nekada krše potpuno otvoreno, a nekada pod izmišljenim identitetom, ali ih građani ipak prepoznaju kao policijske službenike.

Navodi se da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova još ranije utvrdilo nespornim da obavljanje zaštitarskih poslova od strane policijskih službenika ne spada u kategoriju djelatnosti koje se ne suprotstavljaju interesima policijske službe, niti u kategoriju poslova koje policijski službenik može obavljati uz odobrenje nadređenih.

„Usljed naznačenog, nije prihvatljivo da se policijski službenici uopšte bave tim poslovima jer takvo postupanje predstavlja teži disciplinski prekršaj - bavljenje poslovima koji su nespojivi sa službenom dužnošću“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je unutrašnja kontrola policije takođe zaključila da „eventualno angažovanje policijskog službenika na tim poslovima pod tuđim imenom nesporno implicira i postojanje osnova za utvrđivanje krivične odgovornosti, kako policijskog službenika, tako i lica koje omogućava i vrši takvo angažovanje“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније