Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

30. 05. 2020. 08:30   >>  08:50 3

AMBASADOR KINE

Potrebna solidarnost, optužbe pogoršavaju situaciju

Solidarnost i saradnja najmoćnije su oružje protiv virusa, a međusobne optužbe samo mogu pogoršati situaciju, saopštio je ambasador NR Kine u Crnoj Gori Liu Đin, gostujući Jutarnjem programu TVCG.

On kaže da je pandemija nanijela nesagledive posljedice za cijeli svijet, ali ako se političke predsrasude ostave po strani čovječanstvo bi trebalo zajedno da se bori protiv virusa koji predstavlja veliku prijetnju i izazov. Pandemija je upozorila svaku zemlju da međusobno mora da sarađuje, a ne da se opružuju. 

"Čestitam Crnoj Gori što je prva korona fri zemlja u Evropi. Srećan sam što su svi zajednio kao pobjednici izašli iz ove situacije. Kina je takođe efikasno kontrolisala pandemiju Kovid 19," naveo je on.

Sada se u Kini otvaraju prodavnice, sve se vraća u normalu, jedino narod još nosi maske, zbog prevencije nema opuštanja, rekao je Đin.

Saradnja Crne Gore i Kine tokom pandemije bila je na odličnom nivou, države su se podržavale, raumjele i pomagale jedna drugoj.

"Prvo je međuvladina saradnja tokom pandemije bila na visokom nivou. Nije bilo ni jednog crnogorskog državljanina inficiranog u Kini, ali ni Kineza u Crnoj Gori. Kina je odlučila i da testovima pomogne Crnoj Gori," rekao je Đin.

Komunikacija između medicinskih ustanova je bila na visokom novou, rekao je on. 

"Kineske kolege podijelile su svoje iskustvo sa ljekarima u Crnoj Gori, i to je imalo dobar efekat," naveo je on.

O Autoputu

Đin je istakao da je autoput projekat sa velikim tehničkim zahtjevima, a neizbježno je pogođen pandemijom.

"Koliko ja znam saradnja između CRBC i nadležnih organa u Crnoj Gori dobra i tokom pandemije je bilo 300 kineskih radnika bilo angažovano na gradilištu. Tada u cilju zaštite zdravlja obje zemlje većina kineskih radnika nije moglo da se vrati u Crnoj Gori. Nakon popuštanja mjera dvije zemlje razgovaraju o povratku kineskih radnika," naveo je on.

Upitan pokazuju li konekse kompanije interesovanje za ulaganje u obnovljivu energiju i turizam u Crnoj Gori, Đin kaže da su kineske kompanije uvijek bile zainteresovane za te grane u CG.

"Kineska strana se raduje i vjeruje da će saradnja u tim oblastima se vremenom proširiti. Turizam je u suštini crnogorska državna vizit karta. I dolazak kineskih turista pokrenulo je želju nekih kineskih kompanija da učestvuju na crnogorskom turističkom tržištu," naveo je on.

O odnosima Kine i SAD-a

"Zdrav i stabilan razvoj naših odnosa ne služi samo odnosima te dvije zemlje, već i svih zemalja u svijetu. Vjerujem da nijedna država u svijetu ne očekuje loše američko-kineske odnose," naveo je on.

Postoji razlika između dvije zemlje, to je realnost, ali i širok prostor za saradnju. Neke političke snage u SAD-u su pokušale da prebace odgovornosti sa sebe, i da ih prebace na Kinu, a to ne doprinosi razvoju dobrih odnosa dvije zemlje, poručio je on.

"Kineski stav o razvoju odnosa dvije zemlje je jasan, želimo stabilan osnos bez sukoba, u međusobnoj saradnji i poštovanju," naveo je on.

Dodao je da neće mijenjati svoj put razvoja i društveni sistem, niti će dozvoliti drugim stranama da se miješaju u unutrašnje stvari Kine.

"Baš kao što je Tito rekao, a što je urezano i na vratima Kotora -  "Tuđe nećemo, svoje ne damo"," zaključio je Đin.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније