Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

31. 05. 2020. 10:30 >> 10:45
1

ŠEST DECENIJA RADA

Znanje sa Ekonomskog bilo vodilja mnogim državnicima CG

Ekonomski fakultet danas slavi šest decenija rada, a kako je istakao dekan Nikola Milović, činjenica je da toliko godina ovaj fakultet doprinosi razvoju savremenog crnogorskog društva i države, te da su obrazovanje i vrijednosti stečene ovdje bile vodilja brojnim generacijama ekonomista, najvećim crnogorskim državnicima i privrednicima.

O mjestu Ekonomskog fakulteta u društvenim strukturama govori činjenica da je prvi dekan prof. dr Mirčeta Đurović, bio prvi rektor Univerziteta Crne Gore i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kao i da su još dva profesora ovog Fakulteta takođe bili rektori Univerziteta Crne Gore. U njegovoj bogatoj istoriji zabilježene su i brojne nagrade među kojima posebno mjesto pripada prestižnoj nagradi "Oktoih".

"Tokom 60 godina marljivog rada i izuzetnih rezultata, kojima u prilog govori podatak da je više od 12.000 studenata steklo diplomu na Ekonomskom fakultetu, ova institucija je zadržala prestižno mjesto u sistemu visokog obrazovanja i dala značajan doprinos u kreiranju ambijenta za razvoj privrede Crne Gore. Duboko smo uvjereni da ćemo, uz izuzetnu podršku državnih institucija i naših partnera, nastaviti da obrazujemo generacije posvećenih i uspješnih mladih ljudi koji će postati jedan od ključnih resursa i komparativna prednost naše države", istakao je Milović.

Kako je dodao, među fundamentalnim principima na kojima počiva uspješan razvoj Fakulteta je praćenje promjena u društvu i okruženju, i stalno inoviranje nastavnih planova i programa u skladu sa potrebama ekonomske nauke i dostignućima u njenom razvoju.

Dekan naglašava da je od osnivanja Ekonomskog fakulteta do danas više od 12.000 studenata steklo diplomu osnovnih studija, nešto više od 1.200 diplomu postdiplomskih magistarskih, a njih 763 steklo je diplomu postdiplomskih specijalističkih primijenjenih studija. Ekonomski fakultet je u svojoj bogatoj istoriji iznjedrio i 100 doktora nauka.

"Ovo su podaci koje sa ponosom ističemo, a još veće zadovoljstvo nam pričinjava interesovanje novih generacija za studiranje na našem fakultetu. Moderni nastavni procesi koji afirmišu spoj teorijskog znanja i prakse stečene u poslovnom okruženju karakteristika je po kojoj smo prepoznatljivi u sistemu visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Osim toga, na Ekonomskom fakultetu ustalila se i dobra praksa organizovanja različitih aktivnosti sa vodećim predavačima iz regiona i iz svijeta. Na pragu obilježavanja 60 godina od osnivanja, zabilježili smo prvu posjetu dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, norveškog ekonomiste Fina Kidlanda, a studijska godina koja je počela ovim istorijskim predavanjem završena je predavanjem svjetski poznatog i priznatog analitičara međunarodne političke ekonomije i autora bestselera Kraj istorije i posljednji čovjek, profesora Frensisa Fukujame", naglašava Milović.

Samo u toku prethodne tri godine na Ekonomskom fakultetu održano je više od 70 gostujućih predavanja čiji je cilj da studentima pruže dodatna znanja i omoguće sticanje vještina potrebnih za rast i razvoj ličnih i profesionalnih kompetencija.

Fakultet ima dobru saradnju sa domaćom privredom i javnim sektorom, pa na taj način upoznaju studente sa izazovima njihove buduće profesije.

Važan segment ove saradnje, ističe dekan, je stručna studentska praksa u partnerskim institucijama zahvaljujući kojoj sve više studenata stiče korisna znanja i vještine koje im omogućavaju bolju startnu poziciju na tržištu rada.

Prioriteti Ekonomskog fakulteta u cilju poboljšanja kvaliteta studija i njegove pozicije na međunarodnoj mapi obrazovnih institucija su, kako kaže Milović, su internacionalizacija Fakulteta i sticanja međunarodne akreditacije i pokretanja i implementacije studijskog programa na engleskom jeziku, kao i učvršćivanja prepoznatljivosti Ekonomskog fakulteta u Evropskom istraživačkom prostoru.

"Na planu međunarodne akreditacije, već su započete aktivnosti učlanjenjem u prestižnu evropsku akreditacijsku kuću European Foundation for Management Development (EFMD), čime su se stekli uslovi za početak procesa sticanja međunarodne EPAS akreditacije. Na taj način je Ekonomski fakultet postao prva jedinica u okviru Univerziteta Crne Gore koja je počela proces čiji je cilj sistemsko osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja", ističe Milović.

Kako je dodao, pokretanje studijskog programa na engleskom jeziku, biće realizovano kroz povezivanje srodnih studijskih programa u cilju pokretanja interdisciplinarnih studija, kao i pokretanjem zajedničkih studijskih programa sa strateškim partnerima iz inostranstva.

"U prethodnom periodu uspješno smo realizovali program dvojne diplome sa partnerskim Univerzitetom Sophia Antipolis u Nici (Francuska), a potpisan je i sporazum o realizaciji programa dvojne diplome sa Univerzitetom u Beogradu i London School of Economics iz Londona. Težimo povećanju prepoznatljivosti Ekonomskog fakulteta u Evropskom istraživačkom procesu kroz sprovođenje međunarodnih projekata i programa u okviru međunarodne saradnju, pa smo u tom cilju potpisali memorandume o saradnji sa više od 40 visokoškolskih institucija u regionu, Evropi i svijetu", naglašava Milović.

Zbog pandemije koronavirusa, kako je rekao, na fakultetu je donijeta odluka da Svečanu akademiju povodom 60 godina trajanja Ekonomskog fakulteta odgode za jesen.

"Tada će biti prilika da se u društvu predstavnika države, diplomatskog kora, partnera iz biznis sektora, profesora, saradnika i studenata prisjetimo najvažnijih ličnosti i događaja iz bogate istorije Ekonomskog fakulteta koji su, svako na svoj način, doprinijeli da svaki naš korak bude iskorak", rekao je Milović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније