Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

01. 06. 2020. 12:37 >> 12:46

REAKCIJA UDRUŽENJA

Zbog prekida pomoći stručnih lica stanje kod djece pogoršano

U narednom periodu stručni rad i socijalizacija djece u Udruženju roditelja djece sa teškoćama u razvoju moraju se intenzivirati da bi se sveukupno stanje djece poboljšalo, jer je zbog prekida njegovog rada kod pojedine djece došlo do stagnacije, pa čak i malog pogoršanja u njihovim psiho-fizičkim i vaspitno-obrazovnim mogućnostima, navode roditelji i stručna lica.

NVO “Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju – Podgorica” je nakon duže pauze, nastavilo svoje redovne akivnosti, pružajući razne vrste podrške djeci i mladima sa smetnjama u razvoju.

Radi se o aktivnostima stručnih lica (defektolog – somatoped, psiholog, logoped, četiri fizioterapeuta, fizioterapeutkinja – maserka, informatička podrška, pravno – administrativna podrška i likovne aktivnosti) koji svakodnevno rade sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju koji su članovi ovog Udruženja.

Primjetno je izuzetno veliko zadovoljstvo djece i mladih sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja, kao i stručnih lica zbog nastavka rada u Udruženju.

Roditelji ističu da je mnogo kvalitetniji rad u prostorijama Udruženja u odnosu na rad u kućnim uslovima te navode da je zbog prekida rada u Udruženju došlo kod pojedine djece do stagnacije, pa čak i malog pogoršanja u njihovim psiho-fizičkim i vaspitno-obrazovnim mogućnostima.

Stoga, roditelji i stručna lica navode da se u narednom periodu stručni rad i socijalizacija djece u Udruženju moraju intenzivirati da bi se sveukupno stanje djece poboljšalo.

Inače, u skladu sa preporukama NKT-a u Udruženju se sada organizuje isključivo individualni rad, sa svakim djetetom pojedinačno.

Sadašnji nastavak rada je, kako navode, u prostorijama Udruženja organizovan u skladu sa odobrenjem Instituta za javno zdravlje koji je dao pisane preporuke i sugestije o radu sa ovom osjetljivom populacijom.

Udruženje je proces rada organizovalo potpuno u skladu sa uputstvima pomenutog Instituta, te se sve propisane mjere stiktno poštuju. U organizaciji rada značajnu podršku pružila je Uprava za imovinu, donirajući određena zaštitna sredstva koja su potrebna u ovakvim okolnostima.

Početku rada stručnih lica u prostorijama Udruženja, prethodilo je njihovo testiranje na Kovid-19 i nakon što je utvrđeno da su svih 9 stručnih lica negativni na testu, dato je odobrenje da se može početi sa radom.

''Prethodno je Udruženje u skladu sa preporukama nadležnih državnih organa i NKT-a zbog pandemije korona virus – Kovid-19, bilo prekinulo sa radom u prostorijama Udruženja u periodu od 16.03.2020. do 25.05.2020. godine. U tom periodu, shodno preporukama nadležnih organa, rad se odvijao putem telefonskih konsultacija i sugestija koje su roditelji djece sa smetnjama u razvoju svakodnevno ostvarivali sa stručnim licima informišući se o najboljim metodama rada i pristupu sa svojom djecom u kućnim uslovima'', navode iz Udruženja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније