Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

02. 06. 2020. 17:39 >> 18:38
10

MEDIA CENTAR

Zabraniti reemitovanje emisije Hit tvit u Crnoj Gori

Media centar je danas dostavio inicijativu Savjetu i direktoru Agencije za elektronske medije (AEM) da hitno donesu odluke u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima i EU direktivom u oblasti elektronskih medija i prekogranične televizije, kako bi se upozorila Pink TV zbog iznošenja neistina u emisiji "Hit Tvit" emitovanoj 31. maja 2020. godine.

“S obzirom da se Pink TV u kontinuitetu ponaša na neprofesionalan način u odnosu na dešavanja u Crnoj Gori kao i da je AEM u dva navrata upozoravala ovu televiziju preko regulatora elektronskih medija u Srbiji, pozivamo vas da razmotrite mogućnost trajne zabrane emitovanja “informativnih” kanala Pink TV putem kablovskih operatera u Crnoj Gori", kazao je direktor Media centra Goran Đurović.

On navodi da je u 79. minutu emisije, u okvirukomentara odluke Vlade Crne Gore da ne dozvoli od 1. juna ulazak u Crnu Goru državljanima Srbije bez obaveznog boravka u 14-dnevnom karantinu, iznijeto niz neistina.

"Gost u emisiji, dr Nestorović, ustvrdio je da se u Crnoj Gori ne rade pouzdani testovi na COVID-19 jer ne postoji tehnologija za tkz. PCR test, koji je jedini pouzdan", navodi se u saopštenju.

Đurović ističe da je javnost Crne Gore upoznata od strane nadležnih organa da su u Institutu za javno zdravlje Crne Gore rađeni upravo PCR testovi, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

"Doktor Nestorović je postao posebno poznat građanima Srbije jer je na početku pandemije COVID-19 ismijavao opasnost od virusa i posljedica epidemije. Takođe, pomenuti ljekar je javnosti Srbije poznat i po nedavnoj tvrdnji da je najbolji svjetski teniser Novak Đoković zapravo reinkarnacija Nikole Tesle, što je “dokazao” fizičkom sličnošću dvojice znamenitih Srba", dodaje Đurović.

Direktor Media centra dodaje da je i drugi gost u emisiji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, takođe insinuirao da se u Crnoj Gori nijesu radili valjano testovi na COVID-19, za razliku od Srbije.

"Netačno, u obje države rađeni su isti testovi. Prema dostupnim informacijama, predsjednik Srbije nije epidemiolog niti ljekar, ali se njegovo mišljenje u emisiji tretiralo kao konačna istina jer u konceptu svih sadržaja Pink TV, po pravilu, ne postoji “druga strana”, odnosno mogućnost da se čuje i drugačiji stav od zvaničnog (stava vlasti)", kazao je Đurović.

Doktor Nestorović se, kako dodaje, tokom razgovora povodom odluke o zabrani ulaska u Crnu Goru državljanima Srbije bez obaveznog boravka u 14-dnevnom karantinu glasno zapitao: "…ali šta očekivati od države koja je izbrisala Njegoša iz lektire, ne izučavaju Njegoša više zato što je on prosrpski orijentisan. On je srpski pisac nije crnogorski pisac."

"Opet netačno, jer se Njegoševa djela, kao najpoznatijeg crnogorskog pisca, izučavaju u osnovnim i srednjim školama i kao sastavni dio lektire", kazao je Đurović.

On ističe da si izjave gostiju u emisiji kao i izjava predsjednice Vlade Srbije data u sklopu najave priloga, uticale na gledaoce koji su u direktnim uključenjima tokom emisije iznosili krajnje negativne komentare u odnosu na Crnu Goru i njene građane.

"Gosti u emisiji su svojim iznijetim stavovima omogućili podsticanje mržnje i diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti, a i zdravstvenog stanja", navodi se u saopštenju.

Media centar, kakko navodi Đurović, traži, kao i do sada, jednaku primjenu zakona prema svim medijma i kablovskim operaterima i zaštitu interesa javnosti u Crnoj Gori.

"Pozivamo AEM da primjeni zakon i onemogući kontinuirano širenje neistina u vezi sa Crnom Gorom putem svih 'informativnih' kanala Pink TV. Predizborna kampanja u Srbiji ne može biti opravdanje za iznošenje neistina kojima se podstiče mržnja prema Crnoj Gori i njenim građanima. Međusobni odnosi vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, bili fingirani ili ne, ne mogu biti opravdanje za podsticanje međusobne mržnje. Ako već građani Srbije moraju da trpe propagandu Pink TV, građani Crne Gore ne moraju. Propagande je građanima Crne Gore dosta sa TVCG, koju ni ovakav Savjet tkz. Javnog servisa, a ni AEM ne mogu da vrate poštovanju profesionalnih standarda", navodi se u saopštenju Media centra.

Đurović zaključuje da "primjenom zakona i zabranom reemitovanja 'informativnih' emisija na kanalima Pink TV preko kablovskih operatera u Crnoj Gori, AEM može otkloniti osnovanu sumnju da su ovakvi sadržaji dogovoreni između vlasti u Srbiji i Crnoj Gori za potrebe predizborne kampanje, dizanja tenzija i podsticanja mržnje među Srbima i Crnogorcima kako bi aktuelni nosioci vlasi osigurali još jednu izbornu pobjedu".

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније