Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

03. 06. 2020. 11:00   >>  11:01

MINISTARSTVO PROSVJETE-UNICEF

Upis u vrtiće preko interneta

Nakon uspješne kampanje #IgrajSeDoma tokom krize s koronavirusom, povodom ponovnog otvaranja vrtića, Ministarstvo prosvjete Crne Gore i UNICEF pozivaju na upis svakog djeteta u predškolske ustanove koristeći pri tom mogućnosti koje za to pruža internet.

U tom cilju, urađen je niz video poruka u kojima vaspitači javnosti predstavljaju aktivnosti koje u vrtiću sprovode s djecom predškolskog uzrasta i pozivaju na upis u vrtiće preko interneta.

„Cijenimo da je, posebno u ovom periodu, dok je e-upis u vrtiće toku, izuzetno značajno da roditelji razumiju značaj predškolskih ustanova i činjenicu da se tamo sa našim najmlađima zaista radi. Vaspitači su obučena lica, koja ovaj posao rade s ljubavlju i znaju na koji način podsticati razvoj djece, te, u saradnji sa pedagozima i psiholozima, omogućavaju djeci da rastu zdravo, u podsticajnom okruženju“, ističe portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Kroz ovu akciju UNICEF želi da podsjeti roditelje Crne Gore da je predškolsko obrazovanje u najboljem interesu svakog djeteta.

„Naučna istraživanja širom svijeta pokazuju da je predškolsko obrazovanje ključno za dobrobit svakog djeteta, kao i za buduće obrazovanje i cjeloživotni razvoj djece. Zato je naša poruka svim roditeljima: Pružite najbolji mogući početak vašem djetetu – upišite ga u vrtić da bi se razvijalokroz igru, učenje i druženje s vršnjacima! Mogućnost upisa preko interneta čini ovaj proces još bržim i lakšim“, poručuje v.d. šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mihaela Bauer.

Upis djece od ove godine organizuje se elektronski, putem sajta www.upisi.edu.me, a ova usluga pripremljena je u saradnji sa UNDP kancelarijom u Crnoj Gori.

''Kvalitetno predskolsko obrazovanje izuzetno je značajno za pravilan razvoj djeteta, jer pored ljubavi, pažnje, igre i obrazovanja koje dijete dobija kod kuće, ono se u vrtiću brže razvija kroz igru s vršnjacima'', navode iz Ministarstva prosvjete.

Otkako su vrtići zatvoreni zbog pandemije Kovid-a-19, Ministarstvo prosvjete je s UNICEF-om i Udruženjem Roditelji organizovalo kampanju #IgrajSeDoma objavljujući na društvenim mrežama snimke raznih igara za roditelje i djecu predškolskog uzrasta, uz poziv roditeljima da podržerazvoj djece kroz igru kod kuće.

''Gotovo dvije trećine roditelja djece uzrasta od 4 do 17 godina čulo je za akciju #IgrajSeDoma i većina je smatra korisnom i zanimljivom. Ova je kampanja spomenuta i kao jedan od modela dobre prakse predškolskog obrazovanja tokom globalne pandemije Kovid-a-19 u globalnom izvještaju UNICEF Inoćentija o odgovorima obrazovnih sistema na ovu krizu u 127 zemalja svijeta'', zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније