Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

03. 06. 2020. 12:31   >>  12:31

BJEKOVIĆ ISTAKAO

Mjere NKT-a moraju biti precizne i potpune

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda je i u toku vanrednih okolnosti zbog epidemije koronvirusom, rješavala pitanja od životnog značaja za sve koji su joj se obratili, a u narednom periodu kada predstoji popuštanje mjera, potrebno je precizno i potpuno informisanje javnosti o preduzetim mjerama, kako bi se spriječile nepotrebne konfliktne situacije na isteku epidemije, istakao je ombudsman Siniša Bjeković na sjednici NKT-a.

Kako je ocijenjeno, svaka buduća mjera mora se zasnivati isključivo na načelima prevencije u širenju zaraze i standardima medicinske, odnosno epidemiološke struke.

Osim toga, tokom diskusije razgovarano je i o potrebi afirmacije pozitivnih rezultata koje su imale pojedine mjere, naročito one koje se tiču obezbjeđenja povratka građana/ki u matičnu državu.

"Zaštitnik je upoznao članove NKT sa najčešćim razlozima zbog kojih su se građani/ke i organizacije civilnog društva obraćali instituciji, preduzetim radnjama i pravcima daljeg djelovanja, kako bi se procijenio uticaj dosadašnjih efekata pandemije i preduzetih mjera na stepen ostvarivanja prava i sloboda građana. Sva iskustva obostrano su korisna za dalji rad institucija i predlaganje konkretnih rješenja koja vode ka poboljšanju stanja u svim oblastima koje su bile i jesu u fokusu interesovanja NKT-a", navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Bjeković je na poziv NKT-a prisustvovao sjednici, na kojoj je proglašen kraj epidemije koronavirusa, uvedene 26. marta na cijeloj državnoj teritoriji. Ova inicijativa je, kako ističu, nastavak kontinuiranog dijaloga koji je tekao između ove institucije i NKT-a.

"Institucija Zaštitnika je u uslovima vanredne situacije bila upućena na rješavanje pitanja od životnog značaja za sve koji su joj se obratili, a cilj je bio da se u takvoj situaciji reaguje što prije u pravcu zadovoljenja osnovnih životnih potreba, ali i zaštite zdravlja stanovništva. Zaštitnik je podsjetio da je u više medijskih pojavljivanja ukazivao na potrebu poštovanja temeljnih prava i sloboda, a posebno na načelima koji se tiču ograničenja svakog prava ponaosob, s obzirom da se država opredijelila da ne uvodi vanredno stanje", navodi se u saopštenju.

Uz zahvalnost na kvalitetnoj saradnji i blagovremenim intervencijama NKT kada su bili u pitanju zahtjevi institucije na rješavanju konkretnih životnih pitanja, Zaštitnik je istakao da se na taj način očuvao integritet NKT, ali i autoritet Institucije Zaštitnika, što je velikim dijelom ostvareno i razumijevanjem i strpljenjem građana tokom trajanja epidemije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније