Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

04. 06. 2020. 13:40   >>  16:08 15

BOGDANOVIĆ PORUČIO

Vlada ne marginalizuje Njegoša

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović rekao je da se ne može govoriti o tome da Vlada Crne Gore marginalizuje Petra II Petrovića Njegoša. Vlada, tvrdi ministar, ne podržava bilo kakav vid otklona od Njegoševog lika i djela.

Vlada Crne Gore je, kako je rekao, za vrijeme koronavirusa Njegoša predstavila na poseban način u edukativnim i kulturnim segmentima. 

Kazao je da će Vlada nastaviti i u narednom periodu da afirmiše ono što je vid promocije Njegoševog djela.

Odgovarajući na pitanje Veljka Vasiljevića (DF), Bogdanović je rekao da mu stoji na raspolaganju da posjeti Ministarstvo kulture, kako bi se uvjerio koliko je projekata koji su podržani i inspirisani Njegoševim likom i djelom.

Bogdanović je podsjetio da najveće i najzačajnije državno priznanje, koje se dodjeljuje u Crnoj Gori za oblast književnosti, nosi upravo Njegoševo ime.

Podstaknuti afirmacijom Njegoša i njegovog djela, podsjeća Bogdanović, prije nekoliko godina predložili smo zakon kojim bi se dan Njegoševog rođenja uspostavio kao državni praznik, posećen crnogorskoj kulturi.

"Vlada Crne Gore je tu inicijativu Ministarstva kulture prihvatila u cjelini i utvrdila predlog zakona koji je upućen skupštini. Nažalost, u parlamentu nije bilo razumijevanja za tu inicijativu, da bi se nekoliko godina kasnije poslanički klub DF-a pojavio sa istovjetnim zakonskim tekstom", rekao je Bogdanović.

To, kako je pojasnio, nije bilo prihvatljivo, jer je bilo potrebno da se Skupština Crne Gore prethodno izjasni o utvrđenom vladinom predlogu.

"Pri tom, imali smo u vidu činjenicu da u inicijativi DF-a nije bilo nikakve razlike u odnosu na predlog Vlade", rekao je Bogdanović.

Ministar je rekao da smo svjedoci da su "Njegoševe misli i poetski iskazi u našoj bliskoj prošlosti zloupotrebljavani, tumačeni izvan vremena u kojem su nastali i čupani iz konteksta". 

Bogdanović tvrdi da Njegoš ima svoje zasluženo mjesto u istoriji i književnosti Crne Gore.

Reagujući na izlaganje Bogdanovića, Vasiljević je rekao da se četiri puta odbijao predlog da se dan Njegoševog rođenja uvede kao praznik crnogorske kulture.

"Ako vi kao vlada, nijeste mogli preko vašeg poslaničkog kluba izglasate zakon, mogli su ga izglasati poslanici zajedno sa nama. To je obično foliranje", smatra Vasiljević.

Na pitanje poslanice DPS-a Maje Bakrač, kada će početi valorizacija Tvrđave Španjola u Herceg Novom, ministar Bogdanović saopštio je da je Ministarstvo kulture fokusirano na valorizaciju kulturne baštine Crne Gore kroz savremeni model njenog upravljanja. 

U tom kontekstu, napomenuo je da je analizom nepokretnih kulturnih dobara na crnogorskoj obali tvrđava Španjola prepoznata kao pogodna za uspostavljanje međunarodnog umjetničkog haba sa rezidencijalnim centrom. Kazao je i da Ministarstvo kulture namjerava da, u saradnji sa Opštinom Herceg Novi i drugim međunarodnim partnerima, nastavi aktivnosti na valorizaciji ove tvrđave.

„To zahtijeva poštovanje zakonom propisanih procedura i veoma složen proces u sprovođenja kompleksnih konzervatorskih mjera, koje se definišu kroz izradu konzervatorskog projekta i tehničke dokumentacije, a na osnovu rezultata arheoloških i konzervatorskih istraživanja. Ipak, vjerujemo da ćemo na ovaj način stvoriti neophodne preduslove za adekvatnu zaštitu, ali i valorizaciju ovog lokaliteta, sa posebnim akcentom na međunarodni segment“, kazao je ministar Bogdanović.

Na pitanje poslanice DPS-a Marije Ćatović, hoće Ii Ministarstvo kulture podržati inicijativu Opštine Kotor da se palata Drago ustupi za potrebe Istorijskog muzeja, koji formalno postoji u okviru OJU Muzeji Kotor - Perast, ministar Bogdanović saopštio je da će Ministarstvo kulture, u saradnji sa Opštinom Kotor, nastaviti sa realizacijom aktivnosti na stvaranju adekvatnih prostornih uslova za funkcionisanje JU Muzeji Kotor, cijeneći da objekat Palate Drago upravo to i jeste.

Poslanicu Ćatović interesovalo je i da li je planirana izrada strategije nastavaka radova na arheološkom lokalitetu Carine u Risnu, kao i sanacija Palate Ivelića koja je namjenski bila određena za arheološki institut. U tom kontekstu, ministar Bogdanović podsjetio je na godišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara, kroz koji je od 2012. do 2020. za projekat „Arheološka istraživanja u Risnu (lokaliteti Carine i Gradina)” izdvojeno 158.500 eura.

„Jasno je zaključiti da je Ministarstvo kulture opredijeljeno za kontinuitet ulaganja u višegodišnje projekte čiji su realizatori reprezentativne nacionalne ustanove iz oblasti kulturne baštine, koje su i sa aspekta struke i nauke prepoznale ulogu i značaj ne samo lokaliteta Carine u Risnu, već i drugih arheoloških nalazišta u Crnoj Gori“, kazao je Bogdanović.

Kada je u pitanju Palata Ivelić, podsjetio je na višegodišnju saradnju Varšavskog univerziteta sa Univerzitetom Crne Gore na lokalitetima u Risnu, te da se Ministarstvo kulture saglasilo da se palata, u skladu sa odredbama propisa iz oblasti zaštite kulturnih dobara, ustupi na korišćenje Varšavskom univerzitetu radi obnove i osnivanja međunarodnog arheološko-istraživačkog centra.

„To bi doprinijelo da Risan dobije na značaju, kako kao svjetski naučno-istraživački centar, tako i sa turističkog aspekta, što bi unaprijedilo ekonomsku valorizaciju grada. Značajno je pomenuti da je sredstva za revitalizaciju Palate Ivelić u iznosu od 750.000 eura trebalo da obezbijedi Varšavski univerzitet“, kazao je ministar.

Odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Budimira Aleksića, hoće li Vlada Crne Gore konačno početi da finansira naučne i kulturne institucije srpskog naroda u Crnoj Gori, Bogdanović podsjetio je da se podrška iz državnog budžeta za rad naučnih i kulturnih institucija, obezbjeđuje svima - pod jednakim uslovima, uz princip ravnopravnosti i transparentnosti, stručnih kompetencija i referenci, te doprinosa afirmaciji multikulturalnih vrijednosti Crne Gore.

„Po utvrđenim principima će se i ubuduće sprovoditi mjere podrške kulturnom i naučnom sektoru, odnosno sprovodiće se politika koja se ne zasniva na nacionalnoj opredijeljenosti i specijalnom tretmanu bilo koje institucije sa nacionalnim prefiksom, već njegovati i razvijati zajedničke tekovine svih naših naroda i štititi potrebe i javni interes u kulturi i nauci svih građana Crne Gore, bez obzira na to kako se oni nacionalno izjašnjavaju“, poručio je  Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније